Klokken var bare så vidt passert 15.00 da teksten på den knall gule valgkamptraileren ble avduket på SS Apostoli-plassen i Roma: «Romano Prodi — Presidente». Valget var over, og etter alt å dømme var også Silvio Berlusconis dager som Italias statsminister talte.

Den aller første valgdagsmålingen, basert på 10.000 telefonintervjuer, satte mot i de få fra venstresiden som allerede hadde møtt frem for å følge opptellingen ved sentrum-venstre-koalisjonens hovedkvarter. Målingen ga mellom 50 og 54 prosents oppslutning til Prodis «Unionen», mens statsminister Silvio Berlusconis koalisjon «Frihetens hus» lå an til et sted mellom 45 og 49 prosent.

Både i deputertkammeret og i senatet så det ut til at venstresiden ville få flertall.

- Han har mistet jobben

— Dersom dette blir resultatet, er det helt optimalt for Unionen. Men vi må huske at dette bare er valgdagsmålinger. Vi venter spent på opptellingen, sa venstrekoalisjonens talsmann Fabrizzio Morri like etter at valglokalene var stengt. Ute på plassen holdt Domenico Bruni det grønne L'Unione-flagget høyt hevet.

— Berlusconi har akkurat mistet jobben. Vil dere ha ham i Norge kanskje? undret den universitetsansatte 39-åringen.

— Nå blir det stor fest. Grandissimo. Hele Italia kommer ut på gatene, mente 39-åringen, som følte seg sikker på at venstresiden faktisk hadde vunnet.

Et par kvartaler bortenfor, i hovedkvarteret til Berlusconis parti Forza Italia, var stemningen om ikke trykket, så i alle fall meget dempet. De fremmøtte var mest opptatt av at valgdagsmålinger ikke er til å stole på.

— Vi venter og ser, sa en spent Simone Baldelli (33). Som nummer fire på partiets liste for Marche-distriktet hadde han et visst håp om å komme inn i parlamentet - så sant resultatet ikke ble altfor dårlig.

Stort fremmøte

Det store valgfremmøtet, på godt over 80 prosent, viser at italienerne har latt seg engasjere - til tross for en valgkamp som er blitt stemplet som både skitten og useriøs, mest preget av voldsomme verbale bataljer og regelrett utskjelling av motstanderne.

Silvio Berlusconi brukte i innspurten mye energi på å stemple opposisjonen som kommunister og Stalin-sympatisører. Helt på tampen lokket han også velgerne med å avskaffe eiendomsskatten - men flertallet har tydeligvis ikke latt seg overbevise til å gi ham fem nye år i statsministerstolen.

Indre uenighet

Et avgjørende spørsmål fremover blir hvor lett det blir å styre sentrum-venstre-koalisjonen. De 13 partiene som har stilt seg bak partiløse Romano Prodi er til dels rykende uenige, både når det gjelder retningen for den økonomiske politikken og i spørsmål om abort og homofilt samliv.

Romano Prodi vant over Berlusconi også for ti år siden, i parlamentsvalget i 1996. Den gangen måtte Prodi gå av to år senere, etter å ha mistet støtten fra Det reformerte kommunistpartiet - et parti som også denne gangen er med i Prodis koalisjon.