Prodi leverte sin avskjedssøknad til presidenten onsdag kveld etter å ha tapt en avstemning om sin utenrikspolitikk i den italienske nasjonalforsamlingens førstekammer.

Presidenten kommer trolig til å innkalle landets partiledere til et møte torsdag.

Prodi innkalte sentrum-venstreregjeringen til krisemøte onsdag kveld, og han var ifølge samferdselsminister Antonio Di Pietro på vei til Italias president Giorgio Napolitano med sin avskjedssøknad etter møtet.

— Prodi skal levere sin avskjedssøknad på presidentpalasset, sier Di Pietro.

Det er presidenten som til slutt avgjør regjeringens skjebne.

Fikk ikke støtte Regjeringskrisen oppsto etter at et forslag fra regjeringen ikke fikk de nødvendige 160 stemmene i den italienske nasjonalforsamlingens førstekammer Senatet.

Utenriksminister Massimo d’Alema antydet at regjeringen kunne komme til å gå av hvis lovforslaget, der regjeringen ber om støtte til sin utenrikspolitikk, ble avvist.

— Trekk dere, trekk dere, ropte opposisjonspolitikere etter at opptellingen viste at bare 158 senatorer hadde stemt for forslaget, to færre enn nødvendig for at det skulle bli vedtatt.

— Regjeringen har falt

Men siden det ikke dreide seg om noen tillitserklæring, er regjeringen ikke forpliktet til å gå av. Det hindret likevel ikke opposisjonen i å fremme sitt krav.

— Det finnes ikke lenger noe flertall. Det finnes ikke lenger noen Prodi-regjering. Prodi-regjeringen har falt i dette kammeret, sa Renato Schifani, som er opposisjonspartiet Forza Italias leder i Senatet, tidligere onsdag.

Enkelte venstreorienterte politikere som ellers støtter Prodi-regjeringen, er utilfreds med Italias militære nærvær i Afghanistan og planene om utvidelse av en amerikansk militærbase i Italia. De kan ha stemt mot onsdagens forslag om støtte til regjeringens utenrikspolitikk.

Krangler Italienerne har utplassert rundt 1.900 soldater i Afghanistan. Utenriksminister d’Alema forsvarte onsdag både denne utplasseringen og planene om å bygge ut den amerikanske basen i de nordlige delene av Italia.

Onsdagens nederlag i Senatet var det alvorligste for Prodis ni måneder gamle koalisjonsregjering, som er dypt splittet i en rekke saker. I tillegg til utenrikspolitikken, krangler koalisjonspartiene blant annet om hvordan budsjettet skal se ut og om et lovforslag om rettslig anerkjennelse av homofile par og par som ikke er gift.

HOLDT SKJEMA: Ti måneder var nok for statsminister Prodi. Ikke verst det, i Italia.
ARND WIEGMANN