Hassan Mustafa Osama Nasr, også kjent som Abu Omar, ble kidnappet på åpen gate i Milano 17. februar 2003, på vei til en moské.

Egypteren ble lempet inn i en hvit varebil og kjørt til den amerikanske Aviano-flybasen, fire timers kjøretur unna.

Ferden gikk deretter via en amerikansk flybase i Tyskland til Egypt. Der ventet egyptisk sikkerhetspoliti, som under amerikansk oppsyn utsatte ham for harde avhør og grov tortur.

Tortur

Egypteren fortalte senere om kidnappingen og torturen i et brev som ble smuglet ut av fengselscellen.

Brevet utløste full etterforskning i Italia, med påfølgende opprulling av den store CIA-operasjonen.

Italiensk politi avslørte blant annet hvordan CIAs stasjonssjef i Milano selv fulgte med til Egypt, og oppholdt seg i landet i to uker mens avhørene pågikk.

Italiensk politi gikk til slutt ut med etterlysning av 25 amerikanske CIA-agenter i saken.

En amerikansk offiser stasjonert ved Aviano-basen ble også siktet, og det samme ble fem italienske sikkerhetsagenter, blant dem lederen for landets militære etterretningstjeneste Nicolo Pollari.

Var i Norge

To av CIA-agentene, som benyttet navnene Cynthia Dame Logan og Gregory Asherleighs, besøkte Norge etter bortføringen i Milano.

Opplysninger kan tyde på at amerikansk etterretning vurderte å bortføre mulla Krekar, selv om dette ikke er bekreftet.

Etter at de to CIA-agentene forlot landet, gikk de under jorda i likhet med de øvrige agentene som deltok i Milano-kidnappingen.

Krever utlevering

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi nektet å etterkomme den italienske statsadvokaten Armando Spateros krav om utlevering av de 26 amerikanerne.

Spatero har også bedt Berlusconis etterfølger Romano Prodi om å kreve utlevering, men har ikke fått svar.

Denne uka skal en domstol i Milano ta endelig stilling til om det skal reises siktelser i saken, skriver AP. Spatero skal legge fram etterforskningsmaterialet, som er omfattende og avslørende.

Italiensk politi sitter blant annet på CIA-agentenes mobiltelefonutskrifter, og sikret seg også datamaskinen til en av agentene som var fast stasjonert i landet.

Amerikanske myndigheter har aldri kommentert saken, og ingenting tyder på at de etterlyste CIA-agentene noensinne vil bli å finne i en italiensk rettssal.