Forslaget om å registrere romfolkets fingeravtrykk kommer fra innenriksminister Roberto Maroni, og er ment som et ledd i kampen mot kriminalitet i landet.

Av Italias rombefolkning er om lag 55 prosent mindreårige. Også disse skal ifølge planen registreres.

Ifølge rapporter kan Italias rombefolkning telle så mange som 260.000 personer, noe som er 100.000 flere enn tidligere antatt.

Andre EU-medlemmer mener at den planlagte registreringen av fingeravtrykk er rasistisk, og at den stempler romfolket som kriminelle.

– Vi ber italienske myndigheter avstå fra å samle inn fingeravtrykk fra romfolket, inkludert de mindreårige, heter det i en resolusjon fra EU-parlamentet, som torsdag ble godkjent med 336 mot 220 stemmer. 77 avsto fra å stemme.

Italias Europa-minister Andrea Rochi er ikke fornøyd med resolusjonen.

– Dagens resolusjon fra EU-parlamentet viser EU-institusjonene fra sin verste side, sier Rochi, og avviser alle anklager om rasisme.

Romfolket, kjent i Italia som «nomader», får mye av skylden for kriminaliteten som statsminister Silvio Berlusconis regjering tillegger ulovlige innvandrere. Om lag halvparten av romfolket i Italia er innvandrere, hovedsakelig fra Romania.

Europaparlamentet ber nå EU-kommisjonen om å granske hvorvidt de italienske planene er i samsvar med EUs lovgiving.