CHARLOTTA SMEDS (foto)

Bergens Tidende møtte i går en av valgkampens hovedfigurer, Piero Fassino, i et begravelsesfølge i Roma. Fassino leder sentrum-venstrekoalisjonens største parti, Venstredemokratene (DS), og er Romano Prodis kanskje viktigste støttespiller i forsøket på slå ut statsminister Silvio Berlusconi i parlamentsvalget i dag og i morgen.

I går var det forbudt å drive valgkamp. Partisjef Fassino måtte bruke sin første fridag på mange uker til å ta farvel med en gammel partivenn, den mangeårige parlamentarikeren og eks-statsråden Rino Serri, som skulle bisettes fra Santa Maria-kirken i den gamle arbeiderbydelen Trastevere.

De siste to ukene før valget er det ikke tillatt å offentliggjøre meningsmålinger i Italia. Men partiene utfører likevel sine målinger, for å følge med på hvordan det går i innspurten.

— På målingen fra i går ledet vi fortsatt med fire prosentpoeng. Jeg håper inderlig vi skal greie det. Men det blir fryktelig jevnt. Det er det eneste som er sikkert. Den som vinner, vinner med knapp margin, sier Fassino.

- Italia fortjener bedre

På den andre siden av Tiber, ved fontenen på Piazza Farnese, står Pietro Sangiorgio og fekter med en liten rørtang.

— Den har vært forferdelig. Helt forferdelig, sier han om valgkampen.

Det er en feil med forbremsen på sykkelen hans, så nå har legen fra Bologna fått låne redskap av sin gode venn Angelo, restauratøren. Bremsen lar seg reparere greit - det er verre med Italia, mener Pietro.

— Jeg er virkelig opprørt. Berlusconi har for lengst kuppet media, og nå i det siste har han drevet med alle mulige slags skremsler. Italia fortjener bedre, mener Sangiorgio.

Han kommer fra Romano Prodis hjemby, og kommer til å stemme på ham i dag. Men han er bare sånn passe fornøyd med venstresidens toppkandidat.

— Prodi er ikke løsningen. Men han er en figur vi kan samle oss om nå, inntil vi er blitt kvitt Berlusconi, sier Sangiorgio.

Ville stemt på fascistene

Rørtangens eier, Angelo Coletti, har ikke tenkt å stemme i det hele tatt.

  • Det eneste politikerne tenker på, er hvordan de kan få stjålet pengene våre, sier han. Også han synes valgkampen har vært håpløs, og har som så mange italienere en dyp og inderlig mistro til alle moderne politikere. Dersom han skulle stemt, skulle det vært på det gamle fascistpartiet MSI (Movimento Sociale Italiano). Men de finnes ikke lenger, derfor blir han hjemme.

Oppe på fontene-kanten sitter en av dem som fortsatt har tillit til statsministeren, tross alle Italias problemer. Francesca Caprioli (29) nyter solen med en amerikansk venninne, og mener landet trenger en mann som Berlusconi.

— Prodi er altfor svak og kjedelig. Vi behøver en som kan sørge for gode forbindelser til Bush og Putin. Da passer Berlusconi best, han er sterk, mener 29-åringen.

- Utrolig hierarkisk

Som så mange unge italienere bor hun fortsatt hjemme hos mor og far, enda hun har fast arbeid på PR-kontoret til Italias NHO, Confindustria. Lønnen er bare litt over 8000 kroner i måneden, da nytter det ikke å tenke på å skaffe seg egen bolig. Hun synes ikke det er det minste rart italiensk næringsliv sliter.

— Alt er så utrolig hierarkisk. Dersom du har de rette kontaktene, får du en god jobb - også om du er en ubrukelig idiot. Kvalifikasjoner betyr lite eller ingenting, sier 29-åringen, som lurer på å flytte til utlandet for å komme seg videre.

— Men jeg håper fortsatt på høyresiden. Berlusconi har hatt bare fem år på seg. Det er ikke nok. Med fem år til får han kanskje utrettet noe, sier den unge romerinnen. Og hvem tror hun så kommer til å vinne?

— Jeg aner ikke. Jeg har virkelig ingen anelse. Uansett er det bra valgkampen er over.