Berlusconi var lørdag på offisielt besøk i Libya. Der kom han med en formell unnskyldning for at Italia hadde okkupert og kolonisert Libya fra 1911 til 1943.

Som kompensasjon undertegnet Berlusconi en avtale som innebærer at Italia skal investere en sum tilsvarende 27 milliarder kroner i sin tidligere koloni de neste 25 årene.

Infrastruktur

Berlusconi kom til Benghazi ved Libyas middelhavskyst der han møtte Libyas leder Muammar Gaddafi etter at de to hadde forhandlet fram en vennskaps— og samarbeidsavtale.

– Avtalen innebærer blant annet å investere 200 millioner dollar de neste 25 årene i infrastrukturprosjekter i Libya, sa Berlusconi.

I avtalen inngår bygging av en motorvei langs kysten av Libya, fra grensen mot Tunis og til Egypt.

Den italienske regjeringen skal også bygge boliger og sørge for trygder og pensjoner til personer som er skadet av landminer som ble plassert ut av det italienske militæret.

Rice-besøk

Avtalen, som Italia og Libya har forhandlet om i årevis, omfatter også et samarbeid i kampen mot ulovlig innvandring.

Neste uke kommer USAs utenriksminister Condoleezza Rice til Libya, det første amerikanske besøket på så høyt nivå siden 1953. 14. august undertegnet USA og Libya en avtale om begge lands krav på kompensasjon for bombeangrep.

HO