Da en fortropp på rundt tolv soldater marsjerte inn i Kfar Darom torsdag morgen, satte demonstranter fyr på bensintanken til en traktor, som barrikaderte hovedporten. En av soldatene slokket flammene.

Deretter fulgte hundrevis av soldater og politimenn, fulgt av bulldosere. Noen av politimennene og soldatene red på hester. Soldatene møtte ikke umiddelbart noe motstand. Rekken av soldater og politimenn skal ha strukket seg 1,5 kilometer.

Bak låste dører

Bosettere og demonstranter stengte seg inne i hjemmene sine, mens noen samlet seg på taket av bosettingens synagoge. Nesten alle familiene i Kfar Darom har nektet å forlate Gazastripen.

Motstandere av tilbaketrekningen fra Israel og bosettinger på Vestbredden har sluttet seg til dem. Bosettingen var en av de første som ble grunnlagt på Gazastripen i 1970.

Situasjonen var torsdag morgen også spent i Neve Dekalim, hvor flere unge jøder har samlet seg i en synagoge og nekter å forlate bosettingen. Israelske myndigheter har til hensikt å gjøre et siste forhandlingsforsøk før soldater og politi går til aksjon mot synagogen.

Forhandler

— Hvis det blir nødvendig, vil vi evakuere dem med makt. Vi kommer til å gjøre et siste forsøk på forhandlinger før vi tyr til makt for å gjennomføre evakueringen, men vårt mål er å gjøre dette torsdag. Vi vil ikke miste momentum, sier en talsmann for den israelske hæren.

Israelske soldater begynte onsdag å fjerne israelere fra Neve Dekalim og andre bosettinger med makt. Fristen for å forlate Gazastripen frivillig gikk ut tirsdag kveld.

Onsdag kveld hadde over 60 prosent av Gazas 8.500 bosettere enten dratt frivillig eller blitt evakuert med makt. Foruten de gjenværende bosetterne befinner det seg også rundt 8.000 sivile israelere seg i bosetterområdene.

De fleste av disse er tilreisende motstandere av tilbaketrekningen, opplyser en militær kilde. Israelsk radio melder at syv bosettinger skal evakueres torsdag.