Ytterligere fem palestinerne, blant dem tre politimenn og en kvinne ble skutt av hæren i og utenfor Betlehem lørdag, og dermed er minst 12 palestinere blitt drept de siste to dagene.

Stridsvogner, pansrede personellkjøretøyer og infanterister har rykket inn i deler av Betlehem og byene Beit Jala, Tulkarem, Qalqilya, Nablus, Jenin og Ramallah etter at Israels turistminister Rehavam Zeevi ble drept tidligere i uken.

— Vi når nå nådd et punkt der et medlem av den israelske regjering er blitt likvidert, sa Mekel lørdag. –Yasser Arafat gjør ikke noe for å stanse terrorismen og terroristene, og derfor må Israel gå til aksjon.

— Med drapet på Zeevi har palestinerne overtrådt alle røde linjer. Drapet ble ikke begått av en uavhengig gruppe som Hamas eller Islamsk hellig krig, men av PFLP som er medlem av PLO, organisasjonen som domineres av Arafats egen Fatah-bevegelse, sa Mekel.

Ber FN om hjelp

USA krevde fredag at Israel straks stanser operasjonene i de palestinskkontrollerte områdene. Sammenstøtene, som bare skader USAs forsøk på å skape en bred allianse i sin egen kamp mot terrorisme, er blitt trappet kraftig opp siden turistminister Rehavam Zeevi ble drept i et attentat onsdag.

De palestinske selvstyremyndighetene vil be om at FNs sikkerhetsråd sammenkalles til et hastemøte for å diskutere Israels "militære opptrapping", ifølge Nabil Abu Rudeina, en av president Yasser Arafats nærmeste rådgivere.

­- Mens USA og det internasjonale samfunn er opptatt (med Afghanistan), har Israel økt sin okkupasjon og foretatt en militær opptrapping på bakken, sa Abu Rudeina.

Israel på sin side har krevd at de palestinske selvstyremyndighetene arrestere 100 navngitte personer og utlevere gjerningsmennene bak drapet på Zeevi. I motsatt fall vil den palestinske selvstyremyndigheten bli stemplet som en terroristorganisasjonen og bli nødt til å ta de konsekvensene dette fører med seg, ble det sagt på israelsk hold.

Beleiring av kristne

De kristne kirkene i Jerusalem ber det internasjonale samfunn legge press på Israel for å stanse angrepene på de palestinske selvstyreområdene.

— Det har vært en dramatisk intervensjon inn i selvstyreområdene de siste timene. Det er stridsvogner over alt, bygninger er beleiret, noen områder har portforbud og det er omfattende skyting, sa kirkelederne i Jerusalem i en kunngjøring lørdag.

— Vi er spesielt bekymret for Betlehem, vår frelsers fødested, sier kirkelederne videre, og beskriver situasjonen som uholdbar. 20 israelske stridsvogner rullet inn i Betlehem fredag, og tre palestinere ble drept og 28 skadd.

Kirkelederne beklager alle voldshandlinger og etterlyser en forhandlingsprosess som leder fram til en fredelig og rettferdig løsning på konflikten mellom palestinerne og Israel.

(NTB)

TUNG SKYTS: Tunge israelske stridsvogner ruller inn i Betlehem på Vestbreden, en av flere palestinske byer som er blitt delvis re-okkupert de siste dagene.
FOTO: AP/SCANPIX