Israels utenriksminister Tzipi Livni ga i helgen opp forsøket på å danne ny regjering, og lyser ut nyvalg.

Livni overtok som leder for regjeringspartiet for vel en måned siden, etter at statsminister Ehud Olmert valgte å trekke seg som partileder på grunn av korrupsjonsskandaler.

Meningen var at Olmert skulle gå av straks Livni fikk stablet en ny koalisjonsregjering på beina. Med det ble for vanskelig etter at det ultraortodokse Shas-partiet trakk seg fra regjeringsforhandlingene fredag.

Dermed kan Olmert bli sittende som statsminister i Israel i enda noen måneder. Men hans regjering vil ikke lenger ha flertall i nasjonalforsamlingen, Knesset, og må derfor streve hardt med å få støtte for viktige vedtak.

Regjering uten makt

– Denne regjeringen er kun en overgangsregjering. Rent juridisk sett kan den bare regjere fra dag til dag, og den har dermed ingen legitim rett til å ta prinsipielle avgjørelser, sier den israelske politiske analytikeren Ari Shavit.

Det betyr at den pågående fredsprosessen, som er et resultat av Annapolis-møtet i fjor, trolig blir stående i stampe fram til etter nyvalget, når en ny regjering er på plass.

USA har håpet at en fredsavtale ville være undertegnet mellom israelere og palestinere innen president George W. Bush går av i januar.

– En løsning på konflikten i Midtøsten har blitt mye mer komplisert, sier Shavit. Han mener at håpet om å oppnå en fredsavtale uansett ikke var særlig stort, fordi Olmert og palestinernes president, Mahmoud Abbas, ifølge Shavit har vært altfor svake ledere.

– Annapolis er død. Olmert og Livni klarer ikke å få til en avtale med palestinerne, fordi det ikke lenger er noen amerikansk megler med. Ingen avtale kan bli undertegnet så lenge USA aktivt ikke megler mellom Israel og palestinerne, sier professor i statsvitenskap Menahem Klein ved Bar-Ilan-universitetet i Tel Aviv.

Spark til Shas

Livni hadde støtte fra arbeiderpartiet, men trengte Shas for å få flertall i nasjonalforsamlingen.

– Jeg hadde valget mellom fortsatt utpressing og nyvalg. Jeg foretrakk nyvalg, sier Livni til avisen Yedioth Ahronoth søndag.

Uttalelsen er et utilslørt spark til Shas. Til avisen Maariv var Livni enda klarere.

– Jeg vil ikke la dem presse meg, fastslo hun overfor avisen.

I henhold til loven har hun fremdeles én uke på å få en regjering på beina, men Livni har altså gjort det klart at hun foretrekker nyvalg.

Likud kan vinne

Meningsmålingene viser at høyresidens Likud under tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, som har vært svært skeptisk til Olmerts forsøk på fred med palestinerne, ville vunnet om det var valg i dag.

Om det blir nyvalg, kan Livni bare lykkes om Kadima får et dramatisk oppsving i oppslutningen.

At hun mislyktes i forsøkene nå, gjør at Olmert får flere ekstra måneder som statsminister. Men på grunn av utsiktene til å bli siktet for korrupsjon mangler han autoritet til å få gjennom en avtale som innebærer en palestinsk stat, slik USAs president George W. Bush har bedt ham om.

Dersom Netanyahu vinner et valg neste år, lover heller ikke det godt for fredsprosessen. Så sent som torsdag anklaget han Livni for å ville dele Jerusalem.

NYVALG: Utenriksminister Tzipi Livni må gi opp forsøket på å danne en ny regjering, og har i stedet varslet nyvalg.
HO