Fredag ble Israels ambassadør i Norge kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet (UD).

Utenriksminister Jan Petersen (H) tar sterkt avstand fra prinsippbeslutningen. Derfor ble Israels ambassadør i Norge, Liora Herzl, kalt inn til UD.

— Det er ett av flere virkemidler vi har, men det er ikke noe dagligdags at vi gjør det på denne måten, sier fungerende pressetalsmann, Kåre Eltervåg i UD til NTB.

UDs pressetalsmann opplyser at den israelske ambassadøren tok det norske budskapet til etterretning, og lovet å videreformidle det til sin egen regjering.

Torsdag uttalte Israels regjering i en prinsippbeslutning at palestinernes president Yasser Arafat er et hinder for fred mellom Israel og palestinerne, og at Israel vil arbeide for å "fjerne dette hinderet".

-Valgt president

Den norske utenriksministeren sier de siste dagers utvikling i Midtøsten er farlig, og han maner partene til besinnelse.

-President Arafat er palestinernes valgte president, og kan ikke fjernes etter en beslutning fattet av den israelske regjering, sier Jan Petersen.

Han understreker at Norge anerkjenner Israels rett til å forsvare seg mot terrorisme. -De israelske tiltakene må imidlertid være i tråd med folkeretten, sier Petersen.

Ensidig besøk

Utenriksministeren selv skal onsdag neste uke på besøk til Israel, men han får ikke tid til å avlegge en visitt hos de palestinske lederne i Ramallah.

UD opplyser at Petersen vil besøke de palestinske myndighetene ved en senere anledning. Årsaken er at Petersens reise er flettet inn mellom det polske statsbesøket i Norge og en rekke møter i etterkant av valget, sier Bergesen.

Det er for øvrig 10 kilometer og om lag ett kvarters kjøring mellom de israelske regjeringskontorene i Jerusalem og de palestinske lederne i Ramallah på Vestbredden.