Angrepet skapte bekymring i så vel Washington som Jerusalem og den egyptiske hovedstaden. Den egyptiske innenriksministeren inneførte kriseberedskap i landet, inndro all ferie fra landets politifolk og Egypts statsminister innkalte til krisemøte for å diskutere situasjonen. Hundrevis av egyptiske soldater i pansrede kjøretøyer ble sendt til ambassadestrøket. I morgentimene var det fortsatt rundt 2.000 demonstranter utenfor ambassaden.

Tahir-plassen

De rasende demonstrantene kom fra en demonstrasjon på Tahrir-plassen, der en stor gruppe brøt seg løs og gikk mot den israelske ambassaden.

Etter å ha revet ned sikkerhetsmuren som er ført opp rundt bygget, kom de seg inn i selve ambassaden. Dokumenter og israelske flagg ble kastet ut av vinduet, og ifølge vitner fikk aktivistene tak i sensitive ambassadedokumenter. Det ble også hørt skudd i nærheten av ambassaden og minst to politibiler sto i brann i området.

Ifølge det egyptiske innenriksdepartementet ble minst 450 demonstranter såret fredag i konfrontasjoner med politiet. Politiet brukte også tåregass i sammenstøtene.

Forlot landet

Kilder ved flyplassen i Kairo sa ifølge internasjonale byråer at ambassadør Yitzhak Levanon og hans familie var på vei ut av landet etter angrepet. Natt til lørdag gikk de om bord i et fly til Israel.

Vitner fortalte tidlig at egyptiske sikkerhetsvakter ikke forsøkte å stoppe den rasende folkemengden. I Washington fulgte USAs president Barack Obama bekymret med på situasjonen. Han minnet egyptiske myndigheter om at de er ansvarlige for ambassadens sikkerhet.

I en uttalelse fra Det hvite hus ble det sagt at Obama var bekymret for situasjonen, og at han hadde vært i kontakt med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Fra israelsk side ble det sendt bønner om hjelp til Washington. Forsvarsminister Ehud Barak henvendte seg direkte til USA og ba om hjelp til å beskytte ambassaden.

Israelske myndigheter var ellers sparsomme med umiddelbare kommentarer, annet enn å bekrefte at ambassadøren var i sikkerhet.

Sinne og frustrasjon mot Israel

Aktivistene som i februar sto bak demonstrasjoner som førte til president Hosni Mubarak fall, har den siste tiden vært i konflikt med militærrådet. De krever en dato for valg og at personer som tjente under Mubarak ikke skal inneha viktige stillinger.

I tillegg har sinnet og frustrasjonen overfor Israel økt den siste tiden.

Av de flere tusen som hadde samlet seg for å demonstrere på den viktige Tahrir-plassen etter fredagsbønnen, forlot en gruppe på rundt 1.000 plassen og satte kurs for den israelske ambassaden på den andre siden av Nilen.

Demonstrantene klarte å rive ned omtrent seks meter av muren, mens de ropte «Løft hodene deres høyt, dere er egyptere».

Militærrådet hadde på forhånd advart demonstrantene mot voldsbruk, men ifølge vitner ble det ikke grepet inn.

— Politiet vil ikke gjøre noe mot demonstrantene, og vil la dem være uskadd slik at de kan fortsette å ødelegge muren, sa en egyptisk sikkerhetskilde til Reuters.

- Flott at egypterne gjør det de lover

Etter at aktivistene hadde kommet seg til ambassaden, ble det satt fyr på ambassadens israelske flagg for andre gang på en måned.

Ifølge israelske og egyptiske myndigheter kom aktivistene seg bare inn i inngangshallen, og ikke i kontorene. Vitner hevder imidlertid at de har fått tilgang til hemmeligstemplede dokumenter.

— Denne handlingen viser det sinnet og den frustrasjonen som unge, egyptiske revolusjonære føler overfor Israel, særlig etter de siste israelske angrepene ved den egyptiske grensen som drepte egyptiske soldater, sa den politiske analytikeren Nabil Abdel Fattah til Reuters.

Ved ambassaden jublet demonstrantene og ropte slagord mot Israel.

— Det er flott at egyptere sier de vil gjøre noe og faktisk gjør det. De sa de ville rive muren og det gjorde de, militærrådet må adlyde kravene fra det egyptiske folket, sa filmregissøren Khaled Youssef utenfor ambassaden.