Selv om Tzipi Livni, har gjort Benjamin Netanyahus forsprang mindre, peker alt på en seier til den israelske høyresiden ved dagens parlamentsvalg i Israel.

Les også: Israelske politikere i ny kamp

Benjamin Netanyahu vil ifølge helgens meningsmålinger vinne med knapp margin foran Livni, men høyresidens fremgang tilskrives bl.a. økt støtte til det høyreorienterte, nasjonalistiske partiet, Yisrael Beitenu. Det ledes av Avigdor Lieberman som har lagt frem flere kontroversielle forslag mot Israels arabiske befolkning for å bevare Israel som jødisk stat.

Selv om Livni måtte få et eller to seter mer enn Netanyahu i parlamentet, vil Netanyahu sammen med de øvrige høyrepartiene og de ultraortodokse, som har erklært sin støtte til høyre, trolig bli større enn Livnis sentrum-venstre gruppering.

Avigdor Lieberman har tidligere sagt at han vil peke på seg selv som forhandlingsleder for en ny regjering. Dette vil verken Netanyahu og Livni godta, og derfor må Lieberman velge. Valget synes ikke å være vanskelig, og analytikere hevder med stor sikkerhet at Lieberman vil gå til Netanyahu, som er hans mest naturlige ideologiske partner.

Kan vinne

Tzipi Livni har de siste dagene kraftig understreket at hun vil være den eneste som kan slå Netanyahu, og at israelere, som ikke ønsker en høyreorientert regjering, bør stemme på henne. Dette har enda en gang plassert forsvarsminister Ehud Barak fra Arbeiderpartiet i bakgrunnen. Han gikk frem i meningsmålingene etter offensiven mot Hamas i Gaza, men det ser ikke ut til å være nok til å true Livni og Netanyahu.

Barak og Arbeiderpartiets tilbakegang ser ut til å bli enda større, fordi Avigdor Liebermans parti ser ut til å få mellom 17 og 19 seter i Knesset. Det vil bety at Lieberman vil overta Baraks posisjon som leder av Israels tredje største parti.

Men til syvende og sist er det ingen tvil om at dagens kamp står mellom Benjamin Netanyahu og Tzipi Livni. Så følger kampen om å danne en regjering.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

REUTERS
SER MOT HØYRE: En ortodoks jøde i stemmelokalet tirsdag. Mye tyder på at Israel går mot høyre.
GIL COHEN MAGEN