USAs president George W. Bush avviste et ønske fra Israel i fjor om hjelp til å bombe Irans angivelige atomprogram, skriver New York Times.

Israel ønsket seg bomber beregnet på å bryte gjennom tjukke bunkervegger til å bruke i et flyangrep på Irans største kjernefysiske kompleks Natanz, der landets eneste anlegg for anriking av uran befinner seg.

Startet hemmelig program

Bush-administrasjonen ignorerte ønsket om bombene og støtten til angrepet, men lovte i stedet å sørge for bedre etterretningsinformasjon om USAs hemmelige anstrengelser for å sabotere atomprogrammet.

USA innledet et hemmelig program tidlig i 2008 som tar sikte på å forstyrre Irans leveranser av utstyr til atomprogrammet sitt fra utlandet og undergrave elektriske systemer som Iran trenger, ifølge avisa som har sine opplysninger fra eksperter og utenlandske atominspektører.

Kunne utløse krig

New York Times skriver at Bush bestemte seg for å avvise Israels ønsker etter å ha hørt fra blant andre forsvarsminister Robert Gates at et slikt angrep neppe ville oppnå ønsket resultat og dessuten kunne utløse krig i Midtøsten.

Israel la fram ønsket sitt etter at en amerikansk etterretningsrapport i 2007 konkluderte med at Iran hadde avviklet sitt atomprogram fire år senere. Israel reagerte med stor irritasjon på rapporten og tilbød USA informasjon de hevdet viste at atomprogrammet fortsatt pågikk.

REUTERS/SCANPIX