Soldatene skal begynne tilbaketrekningen søndag kveld. Den skulle ha begynt et døgn før, men statsminister Ariel Sharon ga rødt lys på grunn av sammenstøt i Betlehem.

Søndag fortsatte volden, og det var usikkert om hva som ville skje før palestinernes sikkerhetssjef på Vestbredden, Jibril Rajoub, sa han hadde fått vite at tilbaketrekningen skulle begynne søndag kveld.

ý De skal trekke seg ut av Betlehem i kveld, om Gud vil, sa Rajoub etter et møte med israelske og palestinske sikkerhetstjenestemenn.

Drepte kvinner i busskø

Tidligere på dagen drepte militante palestinere fem israelere, av dem fire sivile, og såret minst 31 andre. To palestinere drepte fire kvinner i byen Hadera nær Tel Aviv på ettermiddag. Situasjonen er alvorlig for tre av de sårete. Den ytterliggående gruppen Islamsk hellig krig sier den sto bak.

En israelsk soldat ble skutt og drept i bilen sin søndag formiddag noen kilometer lenger unna nær Israels grense til Vestbredden i nord. To menn kjørte opp til 22-åringens bil og skjøt på kloss hold.

Begge palestinerne i Hadera ble selv skutt og drept av politiet. Skytedramaet utspant seg i sentrum av byen. De to palestinerne skjøt fra en bil mot folkemengden på en bussholdeplass. I et videoopptak med en uttalelse fra Islamsk hellig krig ble attentatmennene identifisert som to unge menn på 22 og 23 år fra flyktningleiren i byen Jenin nord på Vestbredden.

Trenger fred

Statsminister Ariel Sharon samlet sitt indre sikkerhetskabinett, som består av utenriksminister Shimon Peres og forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer, for å drøfte hvordan Israel skulle reagere på angrepene.

ý Statsministeren har gitt hæren ordre om å fortsette forberedelsene til en tilbaketrekking fra Beit Jalla og Betlehem, forutsatt at palestinerne oppfyller sine forpliktelser, sa statsministeren i en pressemelding.

I så fall vil kanskje ikke Sharon risikere å gjøre forholdet til USAs republikanske regjering mer anstrengt enn det er, ved å fortsette den harde linjen som han har ført siden 18. oktober. Da ble flere palestinske byer gjenokkupert etter attentatet på turismeminister Rehavam Zeevi. Den ytterliggående gruppen Folkefronten for frigjøringen av Palestina (PFLP) sto bak attentatet.

USA har lagt sterkt press både på Sharon og palestinernes leder Yasser Arafat for å få stanset volden og få til en tilnærming igjen. Krigstilstanden mellom palestinere og israelere kan gjøre det vanskelig å bevare alliansen mellom vestlige, arabiske og andre muslimske land mot internasjonal terrorisme.

ý Vi som har fulgt fredsprosessen de siste ti årene føler dette er svært vanskelige tider. Hvis man gjør feilsteg de kommende dagene, er det slutten (på muligheten til å få fredsprosessen i gang igjen), sa FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen til BBC søndag.

(NTB)

ANGREP FORBIPASSERENDE: To palestinere drepte tre kvinner før de selv ble skutt i byen Hadera nær Tel Aviv søndag.
Foto: Reuters/Unso