Ahmadinejad deltok fredag på en massedemonstrasjon mot Israel, mens landets ambassadør i Moskva forsøkte å tone ned uttalelsene, som skapte sterke reaksjoner blant annet i EU-landene.

– Ahmadinejad hadde ikke til hensikt å ordlegge seg så skarpt som han gjorde og ville ikke skape konflikt, het det i en uttalelse fra Irans Moskva-ambassade. Men dette kunne ikke demme opp for reaksjonene i Israel.

– Vi har bestemt oss for å starte en diplomatisk storoffensiv, uttalte Israels utenriksminister Silvan Shalom fredag. Visestatsminister Shimon Peres mener at Iran burde utvises fra FN.

«Korrekt uttalelse»

President Ahmadinejad står fast på at hans uttalelser onsdag var «korrekt og rettferdig», og fredag deltok han på en offisiell demonstrasjon mot Israel i Teheran, sammen med tusenvis av andre iranere.

Flere andre medlemmer av regjeringen deltok også ved den årlige markeringen som skal vise solidaritet med det palestinske folk.

Irans ambassadører i EU-landene er blitt kalt inn på teppet for å motta offisielle protester mot de israelskfiendtlige uttalelser fra landets president. Det norske utenriksdepartementet har foreløpig ingen slike planer.

Den danske regjeringen vil protestere meget kraftig mot uttalelsen om at Israel burde strykes fra verdenskartet. Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen sier at Irans ambassadør er kalt inn til utenriksdepartementet for å redegjøre for hva president Mahmoud Ahmadinejad egentlig har sagt. Innkalling til utenriksdepartementet blir sett på som et sterkt uttrykk for misnøye med et lands handlinger.

Støtter ikke

Danmark støtter ikke Israels krav om at Iran utvises fra FN. Det gjør heller ikke Sveriges utenriksminister Laila Freivalds, men også hun har kalt inn Irans ambassadør i Stockholm til utenriksdepartementet.

Det norske utenriksdepartementet har ingen planer om å kalle inn Irans ambassadør i Oslo.

– Nei, det har vi ikke, sier informasjonsrådgiver i UD, Cathrine Andersen, til NTB, og viser til at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding torsdag tok avstand fra den iranske presidentens uttalelser.

KrFs partileder Dagfinn Høybråten mener regjeringen samtidig må si klart ifra at den ikke vil boikotte Israel.

– Det er bra at utenriksministeren har tatt klar avstand fra uttalelsene fra Irans president. Men regjeringen må også fjerne enhver tvil om at den vil legge seg på en boikottlinje overfor Israel, slik SVs Ingrid Fiskaa har uttalt.

Siden Norge ikke er representert i Sikkerhetsrådet har Utenriksdepartementet ingen oppfatning om Israels krav om et krisemøte burde imøtekommes.