Planen går ut på å gjenoppbygge den gamle oljeledningen fra det nordlige Irak til det som den gang var det britiske mandatområdet Palestina. Siden 1948 har ledningen ikke vært i bruk og på arabisk side skal det være lite igjen av den.

Hvis oljeledningen gjenopprettes vil den endre den regionale økonomiske maktbalansen drastisk. Irak ville få inntekter, Syria ville miste innflytelse og penger og Israels energiproblem ville være løst.

Chalabi drøftet

Ideen skal derfor ha vært et diskusjonstema i samtaler mellom medlemmer av Bush-administrasjonen og Den irakiske nasjonalkongressen INC, som ledes av Ahmed Chalabi. Irakisk anerkjennelse av Israel har også vært drøftet.

Israels infrastrukturminister Joseph Paritzky har ifølge avisen Ha'aretz drøftet planene om en oljeledning offentlig. Israel har også brakt temaet opp i samtaler med Jordan, hvor oljen må passerer igjennom, uten å ha mistet motet.

En drøm

— Det har lenge vært en drøm hos en mektig del av folkene som leder dagens administrasjon og krigen i Irak å sikre Israels energiforsyning så vel som USAs, sier en tidligere ansatt i CIA, til The Observer.

James Atkins, tidligere ambassadør og en av USAs ledende eksperter på Midtøsten, sier det slik: -Det er jo en ny verdensorden nå. Det er slik ting vil se ut, spesielt hvis Syria ryddes av veien. Det beviser bare at alt handler om olje for USA og dets allierte, sier Atkins.

(NTB)