– Det påligger enhver regjering som dannes i Beirut å hindre at Libanon blir brukt som base for vold mot Israel, heter det i en uttalelse fra det israelske utenriksdepartementet mandag.

Den provestlige 14. mars-alliansen, som ledes av Saad al-Hariri, vant søndagens valg på ny nasjonalforsamling i Libanon.

Israel krever at valgvinnerne oppfyller resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd som ble vedtatt under krigen mellom Libanon og Israel sommeren 2006, og som blant annet innebærer avvæpning av den shiamuslimske, iranskstøttede Hizbollah-militsen.

– Valgfusk

Hizbollah på sin side advarer mot å røre bevegelsens våpenlagre.

– Flertallet må forplikte seg til ikke å sette spørsmålstegn ved vår rolle som motstandsparti, legitimiteten ved våre våpen og det faktum at Israel er en fiendestat, sier Hizbollah-medlemmet Mohammed Raad til nyhetsbyrået AFP.

I Syria skriver avisene mandag at valgseieren skyldes at den seirende 14. mars-koalisjonen har kjøpt stemmer og gjennomført omfattende valgfusk. Syria støtter Hizbollah.

Det libanesiske flagget ble brukt for alt det er verdt i Beiruts gater etter at 14. mars-alliansen og Saad al-Hariri erklærte seg som valgvinner. Midt i seiersrusen ba han likevel tilhengerne om å feire med måte.

– Ikke la oss provosere noen eller begå overtramp som kan skade denne store dagen for demokratiet, oppfordret Hariri, sønn av tidligere statsminister Rafiq al-Hariri, som ble drept i et attentat i februar 2005.

Nederlag

Hizbollah-medlem Hassan Fadlallah ville ikke umiddelbart innrømme tapet. Hizbollah har stilt til valg som medlem av den såkalte 8. mars-alliansen, der også den kristne forhenværende generalen Michel Aouns parti inngår.

– Det som betyr noe nå, er at Libanon får starte med blanke ark. Samarbeid og forståelse må prege fremtiden, sier Fadlallah.

Et medlem av Aouns Den frie patriotiske bevegelse innrømmet likevel valgnederlaget.

Strid om vetorett

Veien frem til en styringsdyktig regje-ring i Libanon er fortsatt lang. Stridens eple er fortsatt vetoretten Hizbollah-alliansen krever for å gå inn i en slik regjering. 14. mars-alliansen har hittil avvist å innvilge vetorett, hvilket har ført til politisk stillstand i Libanon i flere år.

Få analytikere tror søndagens valg vil endre på den situasjonen.

Partiene i 14. marsalliansen har hatt flertall i nasjonalforsamlingen i siste valgperiode, og er satt sammen av sunnimuslimske og kristne partier. Den er støttet av blant andre USA og Saudi-Arabia.

Alliansen ligger an til å kapre 71 av de 128 plassene i nasjonalforsamlingen. De resterende plassene går til den Hizbollah-ledede 8. mars-alliansen. De offisielle resultatene er trolig klare mandag et-termiddag.

GRATULERER: Saad al-Hariri blir gratulert med valgseieren i Libanon.
HO