Den nylige enigheten om en palestinsk samlingsregjering skapte håp både om slutt på den interne, palestinske rivaliseringen mellom Hamas og Fatah, og om nye fredsforhandlinger med Israel.

Men dersom Israel og USA ikke vil ha noe med den nye regjeringen å gjøre, spørs det om avtalen kan skape ny fart i fredsprosessen.

– En palestinsk regjering som ikke aksepterer Midtøsten-kvartettens krav, kan ikke få anerkjennelse, og det vil ikke bli samarbeidet med den, sier statsminister Olmert søndag.

– Jeg hadde en samtale med USAs president om dette på fredag, og jeg kan bekrefte at Israel og USA har samme syn i denne saken, sa Olmert.

Klare krav

Den såkalte Midtøsten-kvartetten, som består av USA, Russland, FN og EU, krever at den palestinske regjeringen anerkjenner staten Israel, tar avstand fra voldelig kamp og slutter opp om tidligere avtaler som er inngått mellom Israel og den palestinske selvstyremyndigheten.

Regjeringsavtalen mellom islamistiske Hamas og president Mahmoud Abbas’ Fatah-bevegelse nøyer seg med å fastslå at samlingsregjeringen skal respektere tidligere inngåtte avtaler.

Møtte Abbas

Rice møtte søndag Abbas, men hun ga ingen uttalelser til pressen etter de to timer lange samtalene.

– Folk sier til meg at dette er en vanskelig periode, og jeg svarer at hvis jeg skal vente på en periode som ikke er vanskelig, vil jeg kanskje aldri komme meg på flyet, sa hun før møtet.

Hun skulle møte Olmert senere samme dag. Mandag møtes alle de tre i Jerusalem.

– Jeg håper mandagens møte vil være en mulighet til å undersøke den nåværende situasjonen og fornye forpliktelsen til eksisterende avtaler, sa Rice.

– Men jeg håper også det vil være en mulighet til å begynne å utforske de politiske og diplomatiske horisontene, la hun til.

– Må leve med avtalen

Samtidig forklarte Abbas til den amerikanske utsendingen David Welch at avtalen mellom Hamas og Fatah er den beste han kunne greie å oppnå. Verden må leve med koalisjonen, selv om plattformen ikke helt innfrir kravene som er satt av verdenssamfunnet, fastslo Abbas.

Palestinernes president skal ha reagert med sinne på antydningene om at USA ikke vil ønske å ha noe med regjeringen å gjøre.

– Dere legger press på meg. Jeg utsettes for internt press – det er utålelig. Det eneste alternativet til dette er borgerkrig, skal Abbas ha ropt under et møte med sentrale, amerikanske tjenestemenn, ifølge en palestinsk rådgiver.