Mens våpenhvileforhandlingene pågår for fullt i Kairo, fortsetter kampene på Gazastripen. Lørdag ble ni personer drept da israelske stridsvogner åpnet ild mot et bolighus i Jabalya nord på Gazastripen.

Ifølge israelske militære kilder ble 15 Hamas-soldater drept i kamper natt til lørdag. Samtidig ble 40 mål angrepet, deriblant utskytningsramper for raketter, tunneler under grensen til Egypt, våpenlagre og produksjonsanlegg.


_Les også:

Umulig å unngå sivile tap_

Fakkeltog i Bergen: — Våpenhvile nå!

Norske leger:

Ute av Gazastripen

Spørsmål om Midtøsten-konflikten?

Se hva eksperten svarte i nettmøte.

Mer enn 800 personer er drept på Gazastripen siden militæroffensiven startet 27. desember, melder redningstjenesten på Gazastripen. På israelsk side er ti soldater og tre sivile personer drept.

Varsler opptrapping

Til tross for at FNs sikkerhetsråd fredag vedtok en resolusjon som krever umiddelbar våpenhvile, varslet Israel lørdag at militæroffensiven om kort tid vil bli trappet opp.

Mange tusen flygeblader ble sluppet over Gaza by med en «generell advarsel» til palestinerne.

«For din egen og din families sikkerhets skyld blir du bedt om å ikke nærme deg terrorister, våpenlagre og våpen,» heter det i advarselen.

I teksten varsler Israel «en ny fase i krigen mot terror» og en opptrapping av militæroffensiven. Den samme beskjeden ble sendt som tekstmelding til mobiltelefoner på Gazastripen.

Forhandlinger i Kairo

En Hamas-delegasjon fra Gazastripen var lørdag i Kairo for å drøfte Egypts forslag til våpenhvile. Også Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og palestinernes president Mahmoud Abbas var til stede i byen.

Hamas-delegasjonen fra Gazastripen ledes av Ayman Taha og Jamal Abu Hashem. En Hamas-delegasjon fra Syria var også ventet.

Abbas oppfordret lørdag formiddag både Hamas og Israel til å gå med på en våpenhvile umiddelbart.

– Hvis en av partene ikke aksepterer våpenhvilen, vil den bære ansvaret, og hvis Israel ikke vil akseptere våpenhvilen, vil landet måtte bære ansvaret for den fortsatte blodsutgytelsen, sa Abbas.

Grenseobservatører

Et forslag om å utplassere internasjonale styrker langs grensa til Gazastripen har skapt splid blant partene i forhandlingene. Egypt har ifølge europeiske og israelske kilder motsatt seg forslaget langs den egyptiske delen av grensa.

Også palestinske grupper i Syria, deriblant eksilledelsen i Hamas, avviser forslaget. Gruppene uttaler at de avviser ethvert sikkerhetsarrangement som «krenker retten til motstand mot den israelske okkupasjonen».

Israels utenriksminister Tzipi Livni avslår i et intervju med The Washington Post å sette noen tidsfrist for militæroffensiven på Gazastripen, men hun gjentar også sitt budskap om at målet ikke er å okkupere Gazastripen på nytt.

Israel har gjentatte ganger understreket at målet med militæroffensiven mot Hamas er å sette en stopper for rakettangrepene mot Israel. Lørdag hadde Hamas i løpet av det siste døgnet avfyrt rundt 35 nye raketter.

ANGREPENE FORTSETTER: En politibetjent tar seg av en såret israelsk gutt etter et rakettangrep mot Ashkelon sør i Israel lørdag. Mens kampene fortsatte for fullt på Gazastripen, fortsatte Hamas å sende raketter mot Israel.
STR
MINST 800 DREPT: Israel angrep en rekke mål på Gazastripen lørdag. Hittil er minst 800 personer drept på Gazastripen og 13 i Israel etter at militæroffensiven startet den 27. desember.
SUHAIB SALEM