Det er budskapet fra den israelske hærledelsen, som etter nærmere to uker med massive angrep synes langt unna målet om å knuse den sjiamuslimske Hizbollah-militsen i Libanon.

— Forsvarssjef Dan Halutz har gitt flyvåpenet ordre om ødelegge ti store bygninger i Dahaya-distriktet i Beirut for hver eneste rakett som blir avfyrt mot Haifa, sa en høytstående offiser i det israelske flyvåpenet til den israelske hærens radiostasjon mandag.

Krigsforbrytelser

Israel lar seg dermed ikke skremme av FNs høykommissær for menneskerettigheter, Louise Arbour, som nylig slo fast at vilkårlig bombing av sivile områder er å regne som krigsforbrytelser.

— De involverte, særlig de som sitter med kommandoen og kontrollen over disse handlingene, vil kunne bli stilt til ansvar strafferettslig, advarer Arbour.

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland anklaget Israel for brudd på folkeretten da han søndag besøkte de utbombede områdene av Beirut.

— Det er forferdelig. Jeg visste ikke at det var kvartal etter kvartal med hus. Det gjør dette til et brudd på folkeretten, sa Egeland.

Fortsetter angrepene

Kort tid etter var de israelske jagerflyene nok en gang på vingene, og gjennomførte i løpet natten minst 40 bombetokter.

Et 70-talls bruer er bombet sønder og sammen, det samme er deler av mobil- og strømnettet, fabrikker og hele boligområder.

Deler av Beirut framstår som en forlatt spøkelsesby, andre steder patruljerer libanesiske regjeringsstyrker i gatene.

Strøm- og telefonforbindelsen kommer og går, butikker og kjøpesentre holder stengt, og stadig færre utenlandske statsborgere er tilbake i den libanesiske hovedstaden.

Harde kamper i sør

Hizbollah lar seg ikke stanse av trusselen om tidobbel hevn fra Israel og skjøt mandag ettermiddag flere raketter mot Haifa og andre steder nord i Israel. Ingen skal ha blitt drept i angrepene.

Israelske styrker møtte samtidig kraftig motstand da de i morgentimene forsøkte å innta landsbyen Bint Jbeil, 3 kilometer unna Maroun al-Ras på grensa mellom Israel og Libanon.

Ifølge libanesiske kilder ble to israelske soldater drept og flere såret under kampene, der fem israelske stridsvogner også skal ha blitt sprengt i lufta.

Israelske talsmenn opplyste at sju soldater ble såret og at flere stridsvogner ble uskadeliggjort nord for Maroun al-Ras.

— Israelske soldater er under konstant angrep fra Hizbollah, som avfyrer panserbrytende raketter, granater og automatvåpen, sa en israelsk talsmann til hærens radiostasjon.

Angrep ambulanser

Noen kilometer lenger nord ble to Røde Kors-ambulanser angrepet av israelske kampfly søndag kveld.

Angrepet mot de tydelig merkede ambulansene fant sted nær landsbyen Qana, kort tid etter at en kvinnelig libanesisk pressefotograf ble drept i det samme området.

— I den ene ambulansen var det sårede fra et bombeangrep nær Tibnin. To var hardt skadd og på vei til sykehus da israelske fly angrep, forteller delegasjonssjef Knut Kaspersen i Røde Kors.

Han beskriver forholdene i Sør-Libanon som forferdelige og sier det nå nærmest er umulig å drive hjelpearbeid blant sivilbefolkningen i området.

— Veier og hus er ødelagt og det er så å si umulig å få fram transporter med syke og sårede, sier Kaspersen til NTB.

På sykehuset i Tyr fant han i helga bare sivile ofre i sengene.

— Jeg så barn som hadde mistet armer og bein i angrepene. To tredeler av de sårede som var fraktet inn til sykehuset i Tyr, var kvinner og barn. Samtlige som var inne på sykehuset til behandling, var sivile, forteller Kaspersen. (©N