Det sier forsvarsanalytiker og Midtøsten-ekspert Terje Torsteinson ved Forsvarets Stabsskole til BT.

I går meldte den britiske avisen Sunday Times at Israel har planer om å angripe atomanlegg i Iran med taktiske atomvåpen. Avisen har sine opplysninger fra israelske militærkilder.

Israelske flyvåpenskvadroner skal allerede ha trent på å angripe og sprenge Irans anlegg for anriking av uran i Nantanz. Kjernefysiske bunkersknusere inngår i planene, skriver avisen.

«Har angrepsplaner»

Terje Torsteinson tror ikke israelerne tør utsette seg for den risiko det vil være å angripe Irans kjernefysiske anlegg med atomvåpen.

— Jeg regner det som svært sannsynlig at Israel har taktiske og operasjonelle planer for å ødelegge det iranske atomprogrammet. Et angrep med taktiske atomvåpen vil imidlertid fremskynde et enormt atomvåpenkappløp i den arabiske verden. Det vil Israel så definitivt ikke være tjent med, sier Torsteinson, og peker konkret på Egypt, Syria og Libya som potensielle atomstater.

Sunday Times siterer også eksperter som hevder et israelsk atomangrep vil sette fyr på den muslimske verden, og destabilisere pro-vestlige regimer i regionen.

Israels atomkapasitet

— Hvor sannsynlig er et israelsk angrep mot Irans atomanlegg?

— En ting er sikkert: Israel kommer ikke til å sitte stille og se på at Iran skaffer seg atomvåpenkapasitet. Noen observatører tror iranerne bare er to-tre år unna å ha utviklet teknologien, andre mener det vil ta ti-tolv år før landet kan utstyre sine raketter med atomstridshoder, sier Torsteinson.

At Israel har atomvåpen er verdens dårligst bevarte hemmelighet.

— Selv om israelerne aldri har bekreftet dette offentlig, gjør vi regning med at landet har 200-220 atomstridshoder, sier oberstløytnant Torsteinson.

I fjor sommer fikk Israel leveranser av såkalte bunkersknusere fra USA, konvensjonelle våpen som er skreddersydd for angrep mot de underjordiske bunkerne i Natanz der Iran har sentrifuger for anriking av uran.

Fredelige formål?

— Vi snakker her om konvensjonelle, laserstyrte bomber som først trenger seg ned i bakken og deretter sprenger seg gjennom armert betong, forteller Torsteinsson.

— Det iranske lederskapet hevder atomprogrammet bare har fredelige formål?

— Hvis det er sant, trenger ikke landet sentrifuger for anriking av uran. Iran har heller ikke underskudd på energi, med sine enorme gassreserver, kommenterer Torsteinson.

Militære analytikere mener, ifølge Sunday Times, at israelske kilder kan ha interesse av å avsløre planene for å sette press på Teheran og USA, og samtidig «myke opp» verdensopinionen før et angrep.

«Absurde påstander»

— Straks det gis grønt lys, er det snakk om ett eneste angrep, og dermed er det iranske atomprosjektet i ruiner, sier en kilde til Sunday Times. Avisen skriver også at amerikanerne neppe vil gi forhåndssamtykke til en slik aksjon. De vil trolig få det i etterkant, slik Israel fikk det etter angrepet på den irakiske atomreaktoren i 1981.

En israelsk tjenestemann avviste i går opplysningene i Sunday Times som «absurde» og benekter at Israel har planer om et angrep. Iran reagerte raskt med å advare om at enhver som angriper landet, vil komme til å angre:

— Et angrep mot den islamske republikken vil ikke kunne skje uten gjengjeldelse, sa talsmann for det iranske utenriksdepartementet Mohammad Ali Hosseini søndag.

STR
Junge, Heiko