Gaza by (NTB-AFP-AP): Minst seks palestinere ble drept i de israelske flyangrepene torsdag.

Den israelske regjeringen varslet tidligere på dagen at den planla aksjoner mot væpnede palestinske grupper som i løpet av noen dager skal ha skutt rundt 30 raketter mot Sør-Israel.

— Vi kommer til å ramme alle dem som er innblandet i avfyring og produksjon av raketter, sa viseforsvarsminister Ephraim Sneh til den israelske hærens radio, etter at en skole i den israelske byen Sderot ble truffet. Flere personer ble lettere såret.

Også om lag 15 israelske stridsvogner tok seg torsdag inn på Gazastripen fra den tidligere bosettingen Dugit, ifølge en palestinske sikkerhetskilde.

— Det er en liten styrke i et defensivt oppdrag, sier en talsmann for den israelske hæren.

Flere flyangrep

Det første israelske flyangrepet var rettet mot en bygning i sentrum av Gaza by som brukes av Hamas-kontrollerte sikkerhetsstyrker, ifølge øyenvitner. Én person ble drept og 30 såret, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Et par timer senere angrep israelske fly en bil i Gaza by, og et medlem av Hamas’ væpnede fløy, Ezzedine al-Qassam-brigadene ble drept, sier sikkerhetskilder. Ytterligere fem personer skal ha blitt såret i angrepet.

Kort tid etter ble et nytt flyangrep rettet mot en Hamas-stilling på Gazastripen, og minst ett Hamas-medlem ble drept, ifølge ambulansepersonell på stedet.

Det fjerde angrepet ble rettet mot Sufa-området ved grenseovergangen mellom Israel og sørlige deler av Gazastripen. Tre personer, en far og hans to tenåringssønner, ble drept da varebilen de satt i ble truffet, ifølge en palestinsk sikkerhetstjenestemann.

De israelske angrepene har fått Hamas til å true med nye selvmordsaksjoner mot Israel.

— Dette er en åpen krig som er satt i gang mot Hamas, sier Abu Ubaida, talsmann for Hamas’ væpnede fløy ifølge Reuters.

Intern strid

Gazastripen har de siste dagene vært rammet av sammenstøt mellom væpnede grupper fra Hamas og Fatah.

Torsdag brøt det på ny ut kamper mellom tilhengere av Hamas og Fatah i byen Rafah, sør i det palestinske området, til tross for en våpenhvile som er inngått mellom de palestinske fraksjonene. En person ble drept og flere titall såret, ifølge helsepersonell.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas avlyste torsdag en planlagt reise til Gazastripen. Ifølge en sikkerhetskilde ble besøket avlyst fordi ytterliggående Hamas-medlemmer hadde planer om å sprenge kolonnen hans i lufta.

— Abu Mazens (Abbas’) besøk i Gaza ble avlyst etter at det ble funnet en tunnel under Salaheddine Road som var full av sprengstoff utplassert av Ezzedine al-Qassam-brigadene for å sprenge Abbas’ kolonne i lufta, sier kilden.

Presidenten og Fatah-lederen hadde planlagt et møte med statsminister Ismail Haniyeh fra Hamas for å diskutere den siste voldsbølgen som har herjet de palestinske områdene.

En israelsk politimann løper bort fra resultatet av en av rakettene Israel sendte mot forstaden Sderot i dag.
YONATHAN WEITZMAN