Det er ikke snakk om innledning til en større bakkeoffensiv mot militante palestinere, slik enkelte israelske ledere har truet med. Det handler derimot om en målrettet aksjon for å stanse ulovlig virksomhet nær grensegjerdet, ble det sagt.

– Det dreier seg om en operasjon av svært begrenset omfang. Hensikten er å finne tunneler som brukes til ulovlig kryssing av grensen, og sprengstoff som kan være skjult i grenseområdet, sa en ikke navngitt israelsk talsmann.

Hamas

Israelske kamphelikoptre angrep tidligere på natten mål i Gaza by, fortalte folk i byen. To geriljasoldater fra den palestinske Hamas-bevegelsen er drept i kamper med israelske bakkestyrker på Gazastripen..

Det var uklart om noen ble drept eller skadd da helikoptrene gikk til angrep tidlig mandag morgen, sa øyenvitner i Gaza by. Noen timer før hadde Israels statsminister Ehud Olmert gitt hæren ordre om å trappe opp aksjonene for å få frigitt soldaten Gilad Shalit.

Øyenvitner sa til nyhetsbyrået Reuters at helikoptrene skjøt raketter mot en bygning som brukes av al-Aqsa-martyrenes brigade, som et tilknyttet statsminister Mahmoud Abbas’ organisasjon Fatah. Hamas skal ha kontorer i den samme bygningen.

Drept

Søndag kveld ble to geriljasoldater som skal ha tilhørt Hamas drept i en skuddveksling med israelske styrker nær flyplassen ved byen Rafah sør på Gazastripen. Hamas truet tidligere samme dag med å angripe skoler og andre mål i Israel.

De israelske styrkene skal ha trengt inn i området nær Rafahs flyplass for få dager siden, på leting etter Gilad Shalit. Shalit ble tatt til fange av militante palestinere under et angrep mot en israelsk militærstilling på grensa til Gazastripen forrige søndag.

Natt til søndag angrep israelske fly et kontor i Gaza by som har vært brukt av den palestinske statsministeren Ismail Haniyeh, men som nå sto tomt. Haniyeh beskrev selv angrepet som utslag av «en sinnssyk politikk».

«Arrogant»

– Dette er jungelens lov og en arrogant politikk, men ingenting vil påvirke vår kampvilje og faste besluttsomhet, sa Haniyeh som tilhører det islamistiske Hamas. Israel har på sin side gjort det klart at alle i den Hamas-ledede palestinske regjeringen er mulige angrepsmål.

– Jeg har gitt ordre om at hæren og sikkerhetstjenestene skal trappe opp jakten på terrorister, de som gir dem ordre og de som beskytter dem. Jeg har sagt det før, og jeg gjentar det nå: Ingen har immunitet mot angrep, sa statsminister Olmert søndag.

I tillegg til rakettangrepet mot Gaza by, skjøt israelske styrker tidlig mandag morgen også med artilleri mot palestinske mål. Tre palestinere be skadd av granatsplinter nær byen Beit Lahyia nord på Gazastripen, sa sykehusfolk i området.