Gazastripen er med halvannen million innbyggere ett av verdens tettest befolkede områder. Den israelske regjeringen vedtok onsdag å redusere tilførselen av bensin og strøm til dette såkalte fiendtlige området som straff for gjentatte rakettangrep mot mål i Israel.

– Etter omfattende juridiske vurderinger har Israel bestemt seg for å erklære at Gazastripen er å betrakte som fiendtlig område. Det kan få store folkerettslige følger, sier en ledende israelsk tjenestemann.

– Ikke i folkeretten

Begrepet «fiendtlig område» dukket opp i Israels vokabular i begynnelsen av 2006 og skal ifølge israelske myndigheter gi rettigheter i grenselandet mellom krig og fred. Men begrepet vekker forvirring blant folkerettseksperter.

– Israel har tydeligvis introdusert et begrep som ikke gir noen utvidede rettighetene i folkeretten, sier folkerettsekspert Ove Bring til nyhetsbyrået TT.

– Skal det være en «fiendtlig enhet» som det er mulig å føre en væpnet politikk mot, må det pågå en væpnet konflikt, sier Bring.

Men USAs utenriksminister Condoleezza Rice gikk under sitt besøk i Jerusalem ut med støtte til Israel ved å beskrive Hamas, som har makten på Gazastripen, som en «fiendtlig enhet».

– Gruppen er en fiendtlig enhet også for USA, sa Rice på en felles pressekonferanse med sin israelske kollega Tzipi Livni onsdag.

Enstemmig

Den israelske regjeringens sikkerhetsutvalg var enstemmig i sin beslutning om å legge nye begrensninger på bevegelsesfriheten for mennesker og varer på Gazastripen.

– Vi skur ikke av brytere og kraner med en gang, men vi har fått tillatelse til å gjøre det, sa en ledende israelsk tjenestemann.

– Vi vil ikke gjøre noe slikt uten å ta hensyn til de humanitære forholdene på Gazastripen og faren for en menneskelig katastrofe, tilføyde han.

Statsminister Ehud Olmert og hans regjering har stått under hardt press fra høyrefløyen i Israel, som krever militær innsats. Men Olmert vil i det lengste unngå en bakkeoffensiv på Gazastripen.

Fordømmer

En talsmann for Hamas, som tok kontroll over Gazastripen i juni, fordømte den israelske beslutningen om å stemple området som fiendtlig.

– Dette er en form for kollektiv avstraffelse som vi avviser fullstendig, framholdt Taher al-Nunu.

– Hvis israelerne stanser sin aggresjon og holder seg til inngåtte avtaler om våpenhvile, vil vi gjøre det samme. Men da må Israel avvikle sin blokade og tillate økonomisk virksomhet, fortsatte Hamas-talsmannen.

Ifølge AFP står Hamas neppe bak mange av de tallrike angrepene mot israelske mål med Qassam-raketter som har ført til krav om en Gaza-aksjon. I forrige uke ble 69 israelske soldater såret da en slik rakett slo ned i en leir i det sørlige Israel.