Det israelske sikkerhetskabinettet diskuterte onsdag et forslag fra EU, om i det minste å innføre en 48 timer lang humanitær våpenhvile for å slippe nødhjelp inn på Gazastripen, men vendte tommelen ned.

— Tiden er ikke inne, sa Israels statsminister Ehud Olmert da møtet var over.

En talsmann for det israelske utenriksdepartementet betegnet det europeiske forslaget om humanitær våpenhvile som urealistisk.

— Det forslaget inneholder ingen garantier om at Hamas vil stanse rakettene og smuglingen, sa Yigal Palmor.

- Ikke realistisk

  • Det er ikke realistisk å forvente at Israel ensidig skal innstille angrepene, uten en mekanisme som kan sørge for at angrepene og terroren fra Hamas stanser, sa Palmor

Flere israelske statsråder har i klare ordelag avvist omverdenens krav om en våpenhvile de siste dagene.

— Det er ingen grunn til å godta en våpenhvile på det nåværende tidspunkt, slo infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer fast tirsdag.

— En våpenhvile vil bare gi Hamas anledning til å gjenvinne styrke, komme til hektene etter sjokket og forberede enda kraftigere angrep mot Israel, sa han.

- Må knuses

Innenriksminister Meir Sheetrit utelukket også en våpenhvile, og slo fast at angrepene mot Gazastripen ville fortsette.

Det finnes ikke rom for en våpenhvile, før trusselen om rakettangrep er fjernet, sa Sheetrit.

— Den israelske hæren må ikke innstille sine operasjoner før de har knust palestinernes og Hamas’ vilje til å skyte mot Israel, sa han.

Hamas vurderer

Hamas er heller ikke begeistret for omverdenens krav om en våpenhvile, og mener premissene er feil.

— De nåværende forsøkene på å få slutt på kamphandlingene og innføre en våpenhvile, sidestiller ofrene med bøddelen, sier Hamas-talsmannen Fawzi Barhum.

Hamas-lederen Ayman Taha holder likevel muligheten åpen og sier at våpenhvileforslaget vil bli vurdert.

— Straks vi mottar dette forslaget, vil vi studere det. Vi er tilhengere av alle initiativ som kan gjøre slutt på aggresjonen og blokaden, sier Taha.

Ifølge det russiske utenriksdepartementet har Hamas-leder Khaled Meshaal sagt seg villig til å «stanse den væpnede konfrontasjonen under forutsetning av at blokaden av Gaza heves».

Sivile ofre

Israel og Hamas inngikk i juni en seks måneder lang våpenhvile for Gazastripen, som Hamas avslo å forlenge med henvisning til gjentatte israelske angrep og aksjoner mot området.

Minst 374 palestinere er drept og rundt 1900 er såret siden Israel innledet sine luftangrep mot området lørdag.

Fire israelere, tre av dem sivile, er drept i palestinske rakettangrep de siste dagene.

AP/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX