Israelske helikoptre avfyrte raketter mot to taxier ved Rafah sør på Gazastripen. Flere barn skal være blant de ti som ble skadd i angrepet, som palestinske kilder beskriver som en målrettet likvidering. Israelsk radio meldte at aksjonen var rettet mot palestinere som står bak selvmordsangrep mot israelere.

Mellom 50 og 60 stridsvogner, pansrede personellkjøretøyer og andre kjøretøyer kjørte inn i Ramallah fra tre retninger natt til mandag, med støtte fra minst to helikoptere.

Tre av stridsvognene og en jeep presset seg inn i det allerede ramponerte hovedkvarteret til den palestinske presidenten og ga seg til å sperre veiene inn, ifølge palestinske sikkerhetskilder.

Knusende offensiv

Innmarsjen i Ramallah fant sted dagen etter at Israel truet med en knusende offensiv som følge av to selvmordsangrep og et angrep på en jødisk bosetting i forrige uke som kostet 31 israelere livet.

Israelerne innførte portforbud i Ramallah, flyktningleiren al-Amari utenfor byen og nabobyen al-Bireh. Soldater patruljerte også forstaden Beitunia, som ble gjenokkupert for fire dager siden.

Samtidig med innmarsjen hørtes to kraftige eksplosjoner. Den ene av dem skyldtes en rakett som ble avfyrt fra et helikopter mot flyktningleiren al-Amari.

Den palestinske ministeren Saeb Erekat sa at Israel var i ferd med å gjenokkupere for fullt områdene som ble returnert til palestinerne i tråd med fredsavtalen, og at Israel også er ute etter å ødelegge de palestinske myndighetene.

Yassin i husarrest

Kort før innmarsjen i Ramallah ble Hamas-lederen Sjeik Ahmed Yassin satt i husarrest i sitt hjem på Gazastripen, ifølge en palestinsk tjenestemann.

Tjenestemannen sa til nyhetsbyrået Reuters mandag at beslutningen om å plassere Yassin i husarrest, kom fra høyeste hold, fra president Yasser Arafat selv. Samtidig ble 12 Hamas-aktivister arrestert på Gazastripen.

— Det ble bestemt å sette Yassin i husarrest fra og med i natt for å beskytte de viktigste interessene til det palestinske folket, sa tjenestemannen.

Beslutningen ble tatt mens Arafat kom under stadig sterkere press om å slå ned på militante aktivister etter de dødelige angrepene i Israel forrige uke.

Sønnen til Yassin sa at familien ikke hadde fått noe forhåndsvarsel, og at palestinske sikkerhetsfolk var utplassert rundt deres hjem.

Hamas anerkjenner ikke Israels rett til å eksistere, og heller ikke Oslo-avtalen, og de har tatt ansvaret for mange selvmordsattentat mot israelere.

To drept

Også andre steder rykket Israel frem søndag, og to palestinere ble drept, en politimann i Jenin og en annen mann i Tulkarem. Syv av de åtte palestinske byene er blitt gjenokkupert mens hæren har lett etter potensielle selvmordsaktivister og andre militante etter forrige ukes terrorangrep.

Israelske styrker gikk søndag også inn i Hebron, den eneste palestinske byen som ikke er gjenokkupert i den siste offensiven.

Israel kalte samtidig opp 2.000 reservesoldater for å delta i en eventuell full gjenokkupering av de palestinske områdene.

Selv om offensiven de siste dagene er mye mindre enn operasjonene i april og mai etter en lignende bølge selvmordsattentater, sier regjeringen denne gangen at områdene vil bli holdt okkupert til selvmordsattentatene tar slutt.

Bushs tale

I Washington sa kilder i Det hvite hus at det er sannsynlig at president George W. Bush mandag holder sin tale om Midtøsten, der han ventes å skissere veien til en palestinsk stat.

Talen skulle vært holdt i forrige uke, men ble utsatt som følge av de to selvmordsangrepene.

Søndag oppfordret den palestinske planleggingsministeren Nabil Shaath Bush til å skissere en tidsplan på ikke mer enn to år for opprettelsen av en palestinsk stat.

Shaath sa at en stat i det store og det hele må baseres på grensene fra 1967, selv om palestinerne ikke vil ha innvendinger mot mindre justeringer av grensa på basis av bytte av land.

(NTB)