Sanne Gram

Trusselen kan tolkes som et forsøk på å presse Libanon til å akseptere den kommende FN-resolusjonen.

Den israelske forsvarsminister Amir Peretz truet i går med å utvide landoperasjonene mot Hizbollah hvis den diplomatiske innsatsen ikke bærer frukter.

De israelske troppene er allerede ca. syv kilometer inne i Libanon. Men Peretz har tidligere gitt uttrykk for at han ønsker at Israel tar kontroll over området opp til Litani-floden, 20 kilometer inne i Libanon.

Blodig

— Hvis den diplomatiske prosessen ikke fører til en suksessfull konklusjon i løpet av de neste dagene, vil israelske styrker utføre de nødvendige operasjoner for å ta kontroll over utskytningssteder for katusja-raketter overalt, sa Peretz i går - dagen etter at Hizbollahs raketter drepte 15 israelere, blant disse 12 soldater.

Søndagens angrep mot Israel vurderes som et av de blodigste i Israel. Det har satt Ehud Olmert under nytt press for å innfri løftene om å svekke Hizbollah. Imens spekulerer israelske militærkilder i om dette kan være med på å eskalere situasjonen ytterligere.

— En opptrapping kan innebære angrep på mål som ikke bare er relatert til Hizbollah, men også til den libanesiske regjeringen, sier kilder til den israelske avisen Haaretz.

Krigshandlingene mellom den israelske hæren og Hizbollah har allerede vart lenger enn både Seksdagerskrigen (5.-10. juni 1967) og Yom Kippur-krigen (6.- 26. oktober 1973) Den israelske regjeringen har sagt at man fortsetter å angripe til Hizbollah-militsen er tilstrekkelig svekket.

Men uttalelsen kan også tolkes som et forsøk på å presse Beirut til å akseptere utkastet til en FN-resolusjon som skal være på plass om få dager. Libanon har tidligere krevd at en eventuell FN-avtale skal inneholde en tilbaketrekning av de israelske styrkene i Libanon, mens Israel har understreket at ingen israelske soldater blir trukket tilbake før en internasjonal hær er på plass.

I går angrep Israel den libanesiske by Houla. Nye bombeangrep gjorde det enda hardere for nødhjelpsorganisasjoner å operere i det sørlige Libanon, FNs humanitære koordinator for Libanon, David Shearer beskyldte Israel for å bryte internasjonale konvensjoner.

Flere barn enn soldater

Diskusjon omkring sivile tap fortsetter i takt med at flere og flere sivile på begge sider av grensen mister livet. Som FNs utsendte Jan Egeland sier:

— Der er noe fundamentalt galt med krigen, når der er flere døde barn enn soldater.

Den libanesiske regjeringsleder Fouad Siniora gjentok ønsket om øyeblikkelig våpenhvile etter angrepet mot Houla i går.

— For en time siden var det en fryktelig massakre i byen Houla, sa en tårevåt Fouad Siniora ved et møte med arabiske utenriksministere i Beirut, og henviste til at det som følge av massakren nå var 40 martyrer. Dette viste seg senere å ikke være tilfelle. De 40 personene som først ble meldt drept i angrepet mot landsbyen ble funnet i god behold. Kun en person ble drept i angrepet.

Mens Hizbollah i går erklærte at de vil kjempe til Israel stopper sin bombing av Libanon og trekker styrkene ut, avviser israelske talsmenn at man har undervurdert Hizbollah.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende