Israel er i gang med det som trolig er den største bakkeoperasjonen på Gazastripen siden tilbaketrekkingen i fjor sommer.

Flere titall stridsvogner og andre militære kjøretøy krysset søndag formiddag grensen mellom Israel og den sørlige delen av Gazastripen ved kibbutzen Kerem Shalom, melder radiostasjonen til den israelske hæren.

Operasjonen ble iverksatt etter at palestinske grupper angrep en israelsk militærpost tidligere på dagen. Minst to israelske soldater og tre palestinere ble ifølge anonyme kilder drept i angrepet som blant annet Hamas har påtatt seg ansvaret for.

– Abbas har ansvar

Israels statsminister Ehud Olmert legger ansvaret både på Hamas, som dominerer regjeringen, og president Mahmoud Abbas, som Olmert hadde et tilsynelatende vellykket møte med for bare få dager siden.

– Israel anser den palestinske myndigheten, ledet av Abu Mazen (Abbas), og den palestinske regjeringen som ansvarlige for denne hendelsen, sa Olmert på et regjeringsmøte søndag.

Samtidig truer Israels justisminister Haim Ramon med å fjerne alle palestinere som var innblandet i angrepet.

– Vi vil eliminere enhver som er innblandet i terror, uansett hvilken bevegelse de tilhørere, sier han.

Det er fortsatt uklart hvor mange som ble drept i angrepet på militærposten, men ifølge en rekke kilder var det både palestinere og israelere blant dødsofrene.

En israelsk sikkerhetskilde sier at minst to soldater ble drept, mens en talskvinne for hæren har oppgitt at fire soldater ble truffet, uten at hun vil si noe om tilstanden deres.

– Militærposten har tilsynelatende blitt truffet av en panservernrakett, sier talskvinnen.

Ifølge palestinske og israelske kilder ble to eller tre av angriperne drept.

Flere grupper

Hamasbevegelsens væpnede fløy sier den gjennomførte angrepet mot militærposten sammen med andre palestinske grupper, blant dem Folkets motstandskomiteer, PRC, en paraplygruppe for militante palestinske grupper.

– Det er flere drepte og sårede hos fienden, sier Abu Ubaida, en talsmann for Hamas’ væpnede fløy.

De palestinske angriperne sier aksjonen ble gjennomført som en gjengjeldelse for Israels likvidering av PRC-lederen Jamal Abu Samhadana tidligere i juni, og for sivile palestinere som er blitt drept i israelske flyangrep mot Gaza.

Hamas erklærte slutt på sin 16 måneder lange ensidige våpenhvile med Israel 9. juni, etter at sju medlemmer av en palestinsk familie ble drept på ei strand i Gaza. Både Hamas og uavhengige observatører mener de ble drept av en israelsk granat.

INNTAR LANDET: Den israelske hæren rykket søndag inn på Gazastripen i det som trolig er den største bakkeoperasjonen i det palestinske området siden tilbaketrekkingen i fjor sommer.
AMIR COHEN