Den lutherske kirke i de palestinske områdene, er Den norske kirkens «søster». De israelske soldatene rykket inn i byen natt til tirsdag. De etablerte stillinger på taket til bygninger som tilhører den lutherske kirke, og inne på kirkens område ble det plassert israelske stridsvogner, opplyser Mellomkirkelig råd.

— Det ble skutt fra taket i morgentimene i dag (tirsdag). De siste opplysningene jeg har fått, er at det står én stridsvogn på området, sier Stig Utnem, generalsekretær i Mellomkirkelig råd til NTB.

Rundt 50 foreldreløse barn fra 4 til 18 år bor på et barnehjem på eiendommen. De er gisler hos hæren. Utnem er opprørt over at barna er havnet i en situasjon som er svært farlig. De er midt i skuddlinjen dersom palestinere skyter tilbake. Barna har to eller tre voksne hos seg, men ingen andre voksne slipper inn, og barna slipper ikke ut. Kirkens folk kunne ikke få inn mat eller andre nødvendigheter til barna tirsdag.

Snikskyttere

Hæren rykket inn i deler av Beit Jala etter at palestinske snikskyttere såret en israeler. Det hadde vært harde skuddvekslinger mellom hæren og militante palestinere, som skyter over den grunne dalen mot den jødiske bosettingen Gilo.

Israel truet for to uker tidligere med å invadere Beit Jala hvis skytingen mot Gilo fortsetter.

Israel regner Gilo som del av Jerusalem, selv om bosettingen ligger utenfor bygrensen. Den er del av den nye jødiske bebyggelsen som omkranser Jerusalem og skal befeste byen som Israels udelelige hovedstad. På den andre siden av dalen fra Gilo ligger Beit Jala. Byen går nesten i ett med Betlehem og har 15.000 innbyggere, de fleste kristne palestinere.

Ingen forståelse

Utnem har ingen forståelse for okkupasjonen av den lutherske kirkens eiendom.

— Jeg har overhodet ingen forståelse. Israel kan ikke oppføre seg så militant at de okkuperer kirkeeiendom og tar barn som gisler, sier han.

Den lutherske biskopen i Jerusalem, Munib Younan, ble avvist av israelerne da han forsøkte å slippe inn tirsdag, men skal prøve igjen. Selv om israelerne kaller Beit Jala for et «snikskytterrede», har det aldri vært skutt fra kirkens eiendommer. Det finnes ikke noe som kan ha framprovosert israelernes militære overtakelse, mener biskopen.

— Det lutherske verdensforbund i Genève og forhåpentlig Utenriksdepartementet har sendt en anmodning til israelske myndigheter om at de må forlate eiendommen, sier Utnem.

Høyder

Hva er så hensikten med å ta eiendommen? Siden israelske myndigheter eller hæren ikke har gitt noen forklaring, blir det spekulasjon. En tanke biskop Younan har gjort seg, er at okkupasjonen er del av Israels generelle strategi, å ta kontroll med høydene. Kirkeeiendommen i Beit Jala ligger på en topp.

Som følge av denne strategien har den lutherske kirken hatt konflikter med israelske myndigheter i Jerusalem, der kirkens eiendom ligger på selveste Oljeberget. Det vil vise seg om okkupasjonen av eiendommen i Beit Jala er et anslag mot kirken der.

Den palestinske lutherske kirken har fem menigheter. I tillegg til Beit Jala er det menigheter i Betlehem, Bet Sahur, Øst-Jerusalem og i Amman i Jordan.

Beit Jala ble underlagt den palestinske selvstyremyndigheten i 1995, men er nå igjen delvis under israelsk okkupasjon.