Det var den israelske utdanningsministeren Matan Vilnai som søndag innrømmet og forsvarte at israelske soldater sto bak militæraksjonen lørdag.

–Aksjonen er del av en kampanje for å få slutt på volden, sa Matan Vilnai til israelsk radio. Han la til at det var et presisjonsangrep som var ment å redde livet til uskyldige mennesker.

Talmud –Dersom noen kommer for å drepe deg, gå tidlig ut og drep ham først, sa Vilnai, og siterte fra den gamle jødiske skriften Talmud.

Dette var den første offentlige israelske innrømmelsen på lørdagens angrep.

Den 21 år gamle palestinske politimannen Allam Jaloudi og det 25 år gamle Fatah-medlemmet Moatassem al-Sabbagh ble drept da israelske raketter traff en bil i den palestinske byen Jenin, lørdag. 16 andre personer ble såret i angrepet.

Statsterror Israelske militærkilder skal imidlertid ha uttalt at Jaloudi og al-Sabbagh ikke var målet for aksjonen, og at de egentlig var ute etter den 30 år gamle Abdel Karim Oweis som jobber i det palestinske sikkerhetspolitiet samtidig som han leder en lokal avdeling for Tanzim, Fatahs militsia.

Både USA, Europa og enkelte israelske grupper har oppfordret den israelske regjeringen til å slutte med slike utenomrettslige henrettelser. Det fryktes blant annet at slike aksjoner kan få situasjonen helt ut av kontroll.

–Dette er statsterror på sitt verste, sa den palestinske ministeren Nabil Shaat søndag.

Gazaangrep Én palestinsk mann ble drept og ti personer såret da israelske stridsvogner sent lørdag kveld angrep en palestinsk flyktningleir på Gaza-stripen. Angrepet skal ha vært gjengjeldelse for et angivelig palestinsk granatangrep mot den jødiske bosettingen Netzarim, som ligger i den israelskokkuperte delen av Gaza-stripen.

Det israelske angrepet mot al-Maghazi-leiren kom bare timer etter at fire israelske kamphelikoptre avfyrte tre raketter mot bilen til den palestinske etterretningsoffiseren Abdel-Karim Oweis på Vestbredden.

Hevn Den væpnede palestinske gruppen al-Aqsa-martyrenes brigade hevdet søndag at de vil hevne de israelske drapene på en av sine ledere, og varslet flere angrep mot den jødiske staten.

–Vi kunngjør at krigen er i gang og ikke et eneste sted vil bli spart. Alle midler skal tas i bruk, meddelte de i en kunngjøring.

De jordanske advokatenes fellesorganisasjon oppfordret søndag til en landsomfattende totimers streik i protest mot de israelske aksjonene, og manet folk til å heise svarte flagg på dagen for opprettelsen av den israelske staten, 15. mai.

Nasjonaldag Palestinernes religiøse opposisjonsbevegelse, Hamas, markerte søndag den israelske nasjonaldagen på forskudd, med store demonstrasjoner. 15.mai er palestinernes minnedag for Den store katastrofen som de kaller al-Nakba, dagen som i 1948 slo fast at hundretusener av palestinere på flukt aldri skulle komme tilbake til sine hjem, i det som fra da av ble staten Israel.

Samtidig reiste Yasser Arafats topputsending Mahmoud Abbas i helgen til USA for samtaler med utenriksminister Colin Powell. De skal møtes mandag eller tirsdag, og øverst på dagsordenen står det egyptisk-jordanske fredsinitiativet for å gjenoppta fredssamtalene mellom palestinerne og Israel.

Abbas er den mest framtredende palestinske leder som har besøkt Washington siden president George W. Bush overtok Det hvite hus.

NTB