– Målet med operasjonen er å velte Hamas, sa Israels visestatsminister Haim Ramon mandag.

Utenriksminister Tzipi Livni gjorde det samtidig klart at angrepene i Gaza fortsetter, og forsvarsminister Ehud Barak snakket om «full krig» mot islamistene i Hamas.

– Vi har ingenting imot folket i Gaza, men vi er i full krig med Hamas og deres håndlangere. Denne operasjonen vil bli utvidet og fordypet så mye som nødvendig, sa Barak.

345 drept

Etter tre dager med israelske bombeangrep var tallet på drepte palestinere mandag 345, opplyste palestinske tjenestemenn. Ifølge FN-organisasjonen UNRWA var minst 57 av disse sivile.

Samtidig avfyrer militante palestinere raketter og bombekastergranater mot mål i Israel, og én person ble mandag drept i et rakettangrep på byen Ashkelon.

Krever våpenhvile

Verdenssamfunnet trapper opp forsøkene på å få israelerne til å avslutte sine angrep. FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba mandag om en umiddelbar stans i volden i og rundt Gazastripen.

Fra amerikansk hold legger man imidlertid vekt på at Hamas må slutte å beskyte israelske områder og gå med på en varig våpenhvile med Israel.

– Israel jakter på terrorister som skyter raketter og granater inn i Israel. De tar de skrittene de mener er nødvendige for å fjerne terrortrusselen, sa talsperson Gordon Johndroe i Det hvite hus.

Muslimske land fordømmer offensiven i Gaza i harde ordelag. Land som Indonesia, Malaysia og Pakistan krever alle at Israel stanser angrepene. Mandag ble det også gjennomført demonstrasjoner mot den israelske operasjonen flere steder i verden, blant annet i Oslo.

Lever i frykt

Innbyggerne i Rafah på Gazastripen lever i konstant frykt for de israelske bombeflyene, ifølge norske-palestinske Jaber Mohammed Abuhani. Folk flykter ut på gata i frykt for å bli truffet av bombene fra de nær sagt konstant nærværende F-16-flyene til Israel, forteller Abuhani.

Innbyggere i Gaza sier at de over telefon har fått beskjed fra israelske myndigheter om å evakuere.

– Forlat huset, det kommer til å bli bombet snart, lød en av beskjedene.

– Vi hører lyden av flyene hele tiden. I dag har vi fått beskjed om å forlate huset fordi de skal bombe tunneler på grensen til Egypt, sier Abuhani til NTB.

Han er norsk statsborger, men reiste i høst til familien i Rafah for å gifte seg. Siden er han blitt værende.

Vanskelig

– Det er svært vanskelig her nå. Det er stor mangel på mat, vann, gass, bensin og medisiner. Det har bombet sykehusene, moskeene og alle bygninger som tilhørte politiet, sier han.

De israelske angrepene mot Gazastripen virker mot sin hensikt, mener Kirsten Belck-Olsen i Norsk Folkehjelp. Folk bor for tett til at det er mulig å bombe Hamas’ infrastruktur uten å ramme sivile samtidig, påpeker hun.

– Skal man bli kvitt Hamas, må man eliminere halvparten av den palestinske befolkningen og minst det i dagens situasjon. Desperasjonen i Gaza er stor og støtten til Hamas øker, sier Belck-Olsen, Norsk Folkehjelps stedlige representant i de palestinske områdene, til NTB.

Lukket sone

Israel har erklært områdene rundt Gazastripen som lukket militær sone, noe som styrker spekulasjonene om at landet forbereder en innmarsj på bakken.

Storparten av Gazas 1,5 millioner innbyggere lever i fattigdom og er helt avhengige av hjelp utenfra. FNs rapportør for menneskerettigheter i de palestinske områdene, Richard Falk, sier ifølge AFP at de israelske flyangrepene er «alvorlige og grove brudd» på folkeretten.

Det internasjonale Røde Kors forteller at det råder fullstendig kaos på sykehusene i Gaza. Grensen mellom Gazastripen og Egypt ble mandag åpnet for at sårede palestinere kan fraktes til Egypt for behandling.

BAZ RATNER