Gjennom hele tirsdagen ble Israel kritisert for mandagens angrep mot båtene med hjelpeforsyninger på vei til Gaza.

«Fiasko» og «flause» var stikkordene for israelske aviser, og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ba Israel om å frigi både menneskene og båtene som ble tatt i arrest under aksjonen.

Sent tirsdag kveld kom responsen.

— Det er besluttet at de pågrepne skal deporteres umiddelbart, sto det i en pressemelding fra Nir Hefez, talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu.

Til sammen skal det være snakk om 680 aktivister.

Ny situasjon

Den blodige aksjonen mot skipene med internasjonale aktivister trekker omverdenen sterkere inn i Midtøsten-konflikten, og den kan tvinge fram en ny situasjon for Israel, mener Hanne Eggen Røislien ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

— Jeg tror at denne krisen kan være en av få ting som kan endre situasjonen vi i mange år har sett i Midtøsten, sier Røislien til NTB.

Inntil nå har konflikten vært mellom Israel og palestinerne, og andre har kunnet velge om man vil forholde seg til det, påpeker Røislien.

— Men nå trekker de dette i internasjonal retning, både på grunn av hvem ofrene er og at det bokstavelig talt foregår i andre typer farvann.

Nye forsøk

Samtidig som presset mot Israel øker, planlegger propalestinske aktivister nye forsøk på å bryte blokaden av Gazastripen.

Organisasjonen Free Gaza Movement opplyste tirsdag til Reuters at skipet MV Rachel Corrie forlot Malta mandag med kurs for Gazastripen. Skipet er lastet med nødhjelp og har 15 aktivister om bord.

En løytnant i den israelske marinen sier hans enhet står klar til å blokkere skipet.

Tvinge fram løsning

NUPI-direktør Jan Egeland tror en ny bølge av båter kan komme til å tvinge fram en løsning på konflikten om blokaden av Gazastripen.

— Solidaritetsbevegelser verden over ser at man endelig har en aksjonsform som kan fungere. Dette er jo ikke de siste skipene, sier Egeland til NTB.

— En tenkbar aksjonsform er at man kommer med 100 småbåter om tre måneder. Og så kommer man med 2.000 småbåter, hva vil Israel da gjøre, spør han.

Samtidig har myndighetene i Egypt åpnet grenseovergangen Rafah til Gazastripen for å slippe inn humanitær hjelp til det palestinske området. Ifølge Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen, skal grensen holdes åpen på ubestemt tid.