Det melder palestinske kilder.

I krisemøte

Samtidig sirklet israelske krigsfly over de palestinske byene Nablus og Ramallah onsdag kveld, mens stridsvogner blokkerte hovedveien i Gaza.

Arafat på sin side opplyste onsdag kveld at han han straks vil stenge institusjonene til de militante gruppene Hamas og Islamsk jihad.

Avgjørelsen kom bare timer etter at palestinske aktivister angrep en buss og drepte minst ti israelere i nærheten av en jødisk bosetting på Vestbredden. Hamas er en av organisasjonene som sier den sto bak bussangrepet.

De palestinske selvstyremyndighetene bestemte å stenge kontorene til Hamas og Islamsk hellig krig (jihad) i et krisemøte onsdag kveld. Stengningen gjelder også utdannings— og helseinstitusjoner, i tillegg til de politiske.

Gir Arafat skylden

Israelske talsmenn ga umiddelbart palestinernes leder Yasser Arafat skylda for angrepene mot bosetterne, og USAs spesialutsending Anthony Zinni krevde at Arafat straks må arrestere alle "ekstremister".

Alt håp om en våpenhvile, som Zinni håpet han hadde forhandlet fram tirsdag, var nok en gang effektivt skutt i filler.

Angrep buss

Ti mennesker ble drept og nærmere 30 såret i angrepet på en buss utenfor den ultraortodokse jødiske bosettingen Immanuel sør for Nablus på Vestbredden onsdag kveld. En av tre angripere skal senere ha blitt skutt av israelske soldater.

En gruppe som kaller seg Al-Aqsa-martyrenes brigade, med bånd til Yasser Arafats Fatah-organisasjon, var først ute med å si at de sto bak angrepet på Vestbredden. Litt senere rykket den militante organisasjonen Hamas ut og sa at det var den som var ansvarlig.

Fra Gaza-stripen kom det samtidig meldinger om at to selvmordsbombere hadde sprengt seg selv i lufta i en jødisk bosetting. Fire bosettere skal ha blitt såret.

Palestinske selvstyremyndigheter fordømte aksjonene, men det holdt ikke for Israel. Israelske talsmenn var raskt ute og ga Yasser Arafat og palestinske selvstyremyndigheter ansvaret for angrepet.

(NTB)

DREPT: Minst ti personer ble drept, og over 30 såret, etter at en buss med jødiske bosettere fra bosettingen Emmanuel på Vestbredden ble angrepet onsdag.
Foto: Reuters/Scanpix