— Vitnesbyrd har avslørt at det israelske militæret angriper helsearbeidere som frakter sårede på Gazastripen. Ambulanser, leger og annet helsepersonell er blant målene, sier Leger for menneskerettigheter (PHR) i en uttalelse.

PHR opplyser at de har vitnesbyrd om minst ti tilfeller der medisinsk personell har blitt angrepet.

Les også: Bykrig neste skritt

Gruppen viser blant annet til telefonsamtaler med ansatte ved al-Awda-sykehuset i Gaza by som forteller at det er vanskelig å sende ambulanser fordi de stadig kommer under angrep.

Danske klinikker angrepet

Et medlem av Røde Halvmåne på Gazastripen sier at israelske Apache-helikoptre skyter på ambulansene så fort de har forlatt sykehuset.

Israel hevder på sin side at militæret gjør sitt ytterste for å unngå sivile tap.

Kirkens Nødhjelp i Danmark driver tre mobile klinikker på Gazastripen. Disse ble natt til mandag bombet, på tross av at de er tydelig merket, opplyser organisasjonenes generalsekretær, Henrik Stubkjær.

Les også: 40 drept i skolemassakre

Han beskriver angrepene som brudd på Genevekonvensjonen.

— Jeg er dypt sjokkert over at de israelske angrepene som er direkte rettet mot humanitære mål. Angrepene gjør hjelpearbeid umulig, sier Stubkjær.

Kalt inn på teppet

Tirsdag ble Israels ambassadør kalt inn på teppet av Danmarks utenriksminister Per Stig Möller.

— Vi krever en forklaring fra ambassadøren fordi slike angrep ikke burde finne sted, sier Möller, som understreker at han ikke tror angrepene er utført med vilje.

Utenriksministeren legger til at det er bred enighet i Danmark om å fordømme rakettangrepene fra Hamas.

— Rakettangrepene er årsaken til denne konflikten, men vi tar samtidig avstand fra den overdrevne bruken av militærmakt fra israelsk side, slår Møller fast.

AP/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
BYKRIG? Eksperter mener Israel er nødt til å gå inn i byene på Gazastripen for å nå sine mål.
REUTERS/SCANPIX