En talskvinne for statsminister Ehud Olmert sier at planene for å opprette en bosetting i Maskiot nord i Jordan-dalen har eksistert siden 1981. Dermed er det ikke snakk om en «ny» bosetting, sa talskvinne Miri Eisen torsdag.

Det israelske forsvarsdepartementet opplyste tirsdag at opprettelsen av bosettingen i Maskiot var blitt godkjent. Meningen er at en gruppe familier som ble tvangsflyttet fra Gazastripen i 2005, skal flytte inn i den tidligere militærleiren.

Både USA og EU har skarpt kritisert planene om å opprette en ny bosetting, og sier at opprettelsen av nye eller utvidelse av eksisterende bosettinger bryter med Israels forpliktelser i det såkalte Veikartet for fred.

Israel har mange ganger de siste årene utvidet eksisterende bosettinger, eller sett gjennom fingrene med israelere som slår seg ned på Vestbredden ulovlig. Siste gang en ny bosetting offisielt ble godkjent, var i 1992.

I henhold til folkeretten har en okkupasjonsmakt ikke lov til å opprette bosettinger for sin egen befolkning på okkupert grunn.