Etter å ha forhandlet med israelerne i månedsvis om å få inn forsendelser med nødhjelp, sier hjelpeorganisasjonene at Israel nå har åpnet grensa og sluppet inn flere hundre lastebiler.

Både Norges Røde Kors og CARE forteller til NTB at de har fått inn lastebiler fulle av nødhjelp som de nå er i gang med å fordele på Gazastripen.

Israel fortsatte bombingen fredag, samtidig som Hamas igjen avfyrte raketter mot Israel. Hittil er 430 palestinere blitt drept og 2.250 såret i den israelske operasjonen, og tre brødre i Khan Yunis var blant dem som ble drept av israelske bomber fredag.

Tusener av tonn

Israel opplyser selv i en pressemelding at 7.800 tonn nødhjelp er fraktet inn til Gazastripen siden den militære operasjonen begynte i romjulen, inkludert 60 lastebiler torsdag. Ytterligere 72 var ventet inn fredag.

John Martin Larsen i Norges Røde Kors bekrefter at 360 lastebiler med nødhjelp og medisinsk utstyr er kommet inn i Gaza de siste seks dagene. 10–15 av lastebilene er Røde Kors-lastebiler, mens de fleste er fra FN.

– Men det er en dråpe i havet. Før Gazastripen ble blokkert, kom det daglig 500 lastebiler med varer til området, sier han.

Det medisinske utstyret blir fordelt til åtte sykehus på Gazastripen, men sykehusene må selv sende ansatte for å hente det på lageret fordi det er for farlig å reise rundt. Det er blant annet skaffet plastduker til barnesykehuset Nasr som fikk blåst ut alle vinduene i et angrep.

Utstyr venter

Men mye utstyr står også og venter. Blant annet står en forsendelse i Tel Aviv med medisinsk utstyr fra Genève til behandling av 500 sårede, og forsendelser fra Qatars Røde Halvmåne og iransk Røde Halvmåne står på grenseovergangen til Egypt ved Rafah.

Også CARE har fått inn tre lastebiler med medisinsk utstyr, rene lakener til sykehusene og mat. Men de har stått i Ramallah på Vestbredden i flere måneder mens CARE har forhandlet med Israel.

– I seks måneder har det vært veldig vanskelig å få inn hjelpen, og i de siste seks ukene har det vært full stopp og hermetisk lukket grense, sier Marte Gerhardsen til NTB.

Lange forhandlinger

Larsen sier at de må forhandle til stadighet med israelske myndigheter om hver eneste forsendelse. Blant annet jobbet de i månedsvis for å få inn fem ambulanser, som endelig var på plass for få dager siden.

Israels charge d’affaires, Aviad Ivri, sier at israelerne gjør alt de kan for at forsendelser med nødhjelp skal komme fram til Gazastripen.

– Israel har ingen interesse av en humanitær krise i Gaza, sier han og peker på at Israel fortsatte å forsyne området med strøm og gass etter at Hamas tok kontroll over Gazastripen.

Han kan imidlertid ikke kommentere enkeltsaker, som for eksempel forsendelsen fra Genève som Røde Kors sier de forhandler med Israel om.

Enorme behov

Den norske legen Erik Fosse forteller om en katastrofal situasjon på Shifa-sykehuset. Etter at han og Mads Gilbert kom til Gazastripen onsdag, har de jobbet på akuttmottaket og operasjonsstuene.

På fire dager er over 2.200 mennesker såret i de israelske angrepene, de fleste med bruddskader, hodeskader, bukskader og forbrenninger, sier han.

– Slik det alltid er i krigssituasjoner, er det mange med splintskader. De har mange sår utenpå og omfattende indre skader. Mange sårede blir hjemme fordi de ikke tør ta seg fram til sykehuset av frykt for å bli truffet av bomber i de folketomme gatene, sier han.

Noe utstyr har de nok av, men annet utstyr er det stor mangel på, blant annet utstyr til narkose. Noen amputasjoner er blitt foretatt uten bedøvelse.