Et israelsk angrep vil bli svart med en «ubegrenset, direkte og bestemt» reaksjon, advarer Syrias informasjonsminister Mohsen Bilal søndag. Ifølge Bilal vil landet ikke sky noen midler for å forsvare seg mot et angrep.

Samtidig advarer Irans utenrikspolitiske talsmann Hamid Reza Asefi om at Israel vil lide voldsomme tap dersom landet angriper Syria.

Men Israel har foreløpig ingen planer om å angripe verken Syria eller Iran, sier den israelske regjeringens talsperson Isaac Herzog til den amerikanske fjernsynskanalen ABC. Han fastslår likevel at begge landene må holdes ansvarlig for Hizbollahs bortføring av israelske soldater som utløste krisen sist onsdag.

Rakettangrep

Minst 16 sivile ble ifølge politi og medisinsk personell drept og 33 andre såret da israelske krigsfly angrep boligområder sør i Libanon søndag. Dermed er minst 119 personer drept og over 300 såret i Libanon siden krigføringen begynte.

Samtidig er minst tolv sivile og tolv soldater blitt drept i Israel siden kamphandlingene begynte forrige uke.

Søndag ble åtte personer drept og rundt 20 såret da raketter traff havnebyen Haifa, som er Israels tredje største by. Angrepet, som er Hizbollahs dødeligste angrep i Israel på minst ti år, rammet blant annet en jernbanestasjon i Haifa, og alle de åtte drepte var ansatte i et togselskap.

– Da vi ankom, lå likene strødd i store blodpøler på golvet i jernbanens vedlikeholdsgarasje, sier redningsarbeideren Shimon Romach.

Håp om våpenhvile

Libanon forsøkte både fredag og lørdag å få FNs sikkerhetsråd til å vedta en resolusjon som krever våpenhvile for å stanse Israels militæroffensiv. Men USA står fast bak Israel, og dermed har det ikke blitt noen resolusjon.

USAs president George W. Bush gjentok søndag at Israel har rett til å forsvare seg mot angrep, men ba samtidig landet om å vise selvbeherskelse og « huske på konsekvensene».

Søndag ettermiddag uttrykket presidenten i Libanons nasjonalforsamling, Nabih Berri, håp om at forhandlinger mellom Israel og Hizbollah likevel vil kunne resultere i en våpenhvile i løpet av det neste døgnet.

Uttalelsen kom etter at Berri hadde vært i møte med den norske FN-utsendingen Geir Pedersen. Ifølge Berri vil en tredje part i forhandlingene kunne ha oppsyn med et fangebytte mellom de to partene.

Krigens kostnad

Israels massive angrep på libanesisk territorium har allerede ført til skader for rundt tre milliarder kroner, anslår Libanons finansminister Jihad Azur.

– Vi hadde håpet på en økonomisk vekst på 4-5 prosent i år, men jeg tror det vil bli vanskelig å nå denne målsettingen, sier Azur, som lakonisk fastslår at landets turistsesong definitivt er over.

Målet var å sette ny rekord med 1,6 millioner besøkende i år. Nå jobber både Norge og en rekke europeiske og arabiske land på spreng for å evakuere sine statsborgere fra landet.

Etter at de israelske bombene begynte å regne over Libanon har aksjekursene stupt på børsen i Beirut, med en nedgang på hele 10 prosent siden krigføringen begynte onsdag. Men børsen vil fortsette å holde åpent.