• Kommer til å lage flytrøbbel, sier geolog.

— Bevegelsene rundt Hekla har vært uvanlige de siste tre dagene. Målinger viser at det sannsynligvis er magma i bevegelse i vulkanen, sa professor Pall Einarsson ved universitetet på Island.

Einarsson la til at det ikke nødvendigvis betyr en stor eksplosjon, men at vulkanen virker «klar for utbrudd».

Glass-støv

— Åh, da er det bare dager om å gjøre, utryter Jan Mangerud da han får høre hva den islandske professoren har sagt. Han er professor emeritus ved Institutt for geovitenskap ved universitetet i Bergen og har forsket på vulkaner og vulkanaske hele sitt liv.

— Hekla er en sur vulkan som produserer akkurat den asken som gir problemer for flytrafikken, forteller han.

At vulkanen er sur, betyr bare at mineralene som koker under bakken er lette. Når utbruddet kommer, vil det spy ut bittesmå glassbobler som sprekker og blir til fint glasstøv høyt oppe i luften.

— Dersom Hekla får et utbrudd, vil det lage trøbbel for ferietrafikken, men det kommer an på vindretningen om Europa blir rammet, sier han.

Vil hjem

— Det er en veldig stor sjanse for et utbrudd, sier også Haflidi Haflidason. Han er professorkollega med Mangerud.

Han skal til Island på ferie, men er ikke sikker på om det kan skje med fly.

— Det er satt opp måleapparater ved Hekla som viser at hele området har hevet seg. Men apparatene har ikke stått der så lenge at man har tidligere hendelser å sammenligne med, forteller han.

Han sier det ikke er så uvanlig at Hekla har utbrudd, men det er vanligvis bare «små puff».

— Jeg har egentlig mest tro på et kraftig, men kort utbrudd.

I verste fall må han ta ferge til Island på ferie.

Øyas mest aktive

Hekla ligger ikke langt unna Eyjafjallajökull, som i fjor skapte store problemer for flytrafikken i Europa.

Einarsson sier bevegelsene i Hekla ikke nødvendigvis vil føre til en stor eksplosjon, men at vulkanen virker «klar for utbrudd».

Hekla er blant de mest aktive vulkanene på Island og har hatt rundt 20 utbrudd de siste tusen årene. Vulkanen ligger ca. 150 kilometer sørøst for Islands hovedstad Reykjavik og har ved tidligere utbrudd spydd ut aske over hele Europa.

Det siste utbruddet var 26. februar 2000, som kom helt uten forvarsel.

Frykt for askeskyer

Vulkanutbruddene på Island har fått mye oppmerksomhet de siste årene, spesielt etter utbruddet i vulkanen Eyjafjallajökull i mars og april 2010. Askeskyen fra vulkanen spredde seg til store deler av Europa og førte til omfattende stans i flytrafikken. Vel 100.000 flyginger ble innstilt og åtte millioner reisende ble berørt. Islandske myndigheter sier ingen øyeblikkelige sikkerhetstiltak er iverksatt i forbindelse med Heklas bevegelser, men situasjonen overvåkes nøye.