En finnhval ble harpunert utenfor vestkysten av Island lørdag, noe som markerte starten på den kommersielle hvalfangsten.

Den islandske regjeringen har fastsatt kvoter på ni finnhval og 30 vågehval som kan fanges i løpet av sesongen som varer fram til august neste år.

Norge og Island, de to eneste landene i verden som driver kommersiell hvalfangst, forsvarer praksisen med å vise til anslag som tyder på at hvalartene som fanges, ikke er truet av utryddelse.

Motstandere av hvalfangsten bestrider tallene og hevder det er langt fra sikkert at bestandene av våge— og finnhval er bærekraftige.

Den australske miljøvernministeren Ian Campbell mener Island viser forakt for resten av verden ved å gjenoppta hvalfangsten.

– Du kan lure på hvordan Island kan være et medlem av det globale samfunnet etter å ha gjort noe slikt som dette, sa en åpenbart opprørt Campbell søndag.

Miljøvernministeren sa videre at Island i praksis «stikker to fingrer i lufta» til verdenssamfunnet, med henvisning til en håndbevegelse som betyr noe slikt som «dra til helvete» i Storbritannia og Australia.