Ikke mindre enn 91 prosent av Islands innbyggere vil søke om medlemskap i Unionen, for å finne ut hva slags betingelser landet kan få. Det viser en måling gjort av det islandske Gallup-instituttet.

På spørsmål om medlemskap i EU slik situasjonen er i dag, svarer 52 prosent at de ville stemt ja, 25 prosent ville sagt nei.

Tallene er de sterkeste som er målt for islandske EU-tilhengere.

Målingen kommer dagen etter at Islands utenriksminister Halldor Asgrimsson i en tale i Berlin sa at Island kunne komme til å søke om medlemskap dersom EU viser forståelse for øystatens spesielle behov på fiskerisektoren. I et intervju med Europabevegelsens nettsted jasiden.no sier Gerhard Sabathil, EUs ambassadør til Norge og Island, at han ikke tror det er umulig for Island å få særordninger.

— Personlig føler jeg at det ikke er usannsynlig at EU kan forhandle om fisk med Island når vi forhandler om landbruk med Polen, sier Sabathil.

Selv om ja-vinden på Island nå virker sterk, er det verdt å merke seg at statsminister David Oddson - landets mektigste politiker - er en klar nei-mann. På den annen side kan det sosialdemokratiske partiet, landets nest største, komme til å programfeste EU-medlemskap i en uravstemning i oktober.

For kort tid siden sa politisk redaktør Asgeir Sverrisson i Morgunbladid, Islands største avis, at han holdt det for svært usannsynlig at Island vil søke medlemskap i EU innenfor de neste 10-12 årene. I intervjuet med Bergens Tidende sa Sverrison at Island i EU må oppgi sin råderett over fiskerressursene, noe han mener islendingene ikke vil godta når det kommer til stykket.

Islands ambassadør til EU, Gunnar Snorri Gunnarsson, sa på NHO-konferansen i Brussel for to uker siden at en islandsk EU-søknad "blir lenge til".