De fleste trodde løpet var kjørt. Etter at Samfylkingens — sosialdemokratenes - populære frontkandidat Ingibjørg Solrun Gisladottir hadde fløyet høyt på meningsmålingene en stund, var David Oddsson fra Selvstendighetspartiet i ferd med å feste grepet. Oddson, av mann sett på som Gudfaren i Islandsk politikk, har steget jevnt på målingene den siste uken. Gisladottir har sunket.

Men i gårsdagens måling i Morgunbladid, Islands største avis, føk Samfylkingen plutselig opp fra 26,6 til 32,7 prosent. Selvstendighetspartiet seg ned to til 34,9, og mistet flertallet sammen med koalisjonspartnerne fra Framstegspartiet.

Observatører på det for tiden kalde og solrike Island skjønner lite.

— Det har ikke skjedd noe som helst som skulle tilsi denne endringen, sier Olafur Stephensen, assisterende redaktør i Morgunbladid til Bergens Tidende.

- Spretter opp og ned

David Oddsson, som alt har sittet i rekordlange 12 år, møtte utenlandske pressefolk i regjeringens representasjonslokaler i går. Han fremstod med en viss usikkerhet i blikket og kroppsspråket.

— Valget blir spennende. Men målingene spretter opp og ned. Jeg er ikke så sikker på om denne siste er rett.

Oddsson er ikke alene om den tanken. I dag kommer nye målinger. En er utført av Universitetet i Reykjavik for Morgunbladid, og Bergens Tidende fikk sent i går opplyst at den vil vise langt bedre tall for regjeringen. Begge kaolisjonspartiene går frem og får hele 54,6 prosent til sammen.

Valgkampen dreier seg dels om personene Oddsson og Gisladottir, dels om den for Island altavgjørende fiskeripolitikken. For en tid tilbake lå det an til at også EU skulle bli viktig. Samfylkingen har vedtatt ja til medlemskap og noen målinger har vist ja-flertall også i folket. Saken skulle derfor være fin til å vippe nei-mannen Oddsson av pinnen.

Men så kom tall som viste at kun 1,8 prosent ser EU-saken som viktig nok til at de vil legge vekt på den ved valg av parti. Dermed ble den ikke så viktig for Ingibjørg Solrun Gisladottir & Co heller.

EØS redningen

For David Oddsson var det nok også på alle måter fint at EØS-forhandlingene i praksis har løst seg før valget, ikke minst fordi Norge tok nesten hele regningen - også det meste av det som strengt tatt skulle vært Islands andel.

Bare én gang under gårsdagens pressemøte ble David Oddsson litt brysk i tonen. Det var da Bergens Tidende spurte om Norges rundhåndethet hadde gjort valgkampen lettere for ham.

— Island må betale noe mer for EØS. At Norge har betalt enda mer, får være Norges sak, sa Oddsson.

— Men har det vært en fordel for deg?

— At forhandlingene ble løst har naturligvis bidratt til at EU-spørsmålet ikke er blitt et tema i valgkampen, sier Oddsson.

Til tross for at han bestemt mener Island i dag overhodet ikke vil være tjent med EU-medlemskap, vil han ikke utelukke noe for fremtiden.

— Hva om Sverige, Danmark og Storbritannia innfører euro som valuta? Vil ikke det legge et press på Island?

— Da må vi nok tenke gjennom saken på nytt. Men ingenting tyder på at så skjer på lang tid ennå, mener Oddsson.

Selv om EU-saken ikke har vært viktig i valgkampen, kan valget på lørdag få betydning for den. Det kommer blant annet an på utenriksminister Halldor Asgrimssons Framstegsparti, tilsvarende Senterpartiet. Partiet er i dag juniorpartner i Oddssons regjering. Men ved en valgseier for Samfylkingen, kan Asgrimsson bli tilbudt statsministerposten i allianse med dem.