Basij er Revolusjonsgardens frivillige gren, står under dens kommando og kan telle så mange som 12,5 millioner medlemmer.

Militsen er kjent for å bruke særdeles brutale metoder også til hverdags, blant annet mot kvinner som går «usømmelig» kledd. Men de siste dagene er det først og fremst opposisjonelle demonstranter som har fått føle Basijs hardhendte metoder på kroppen.

– Det kan virke som om myndighetene overlater store deler av oppgavene til militser i stedet for opprørspolitiet, skriver en nordmann i Teheran i en e-post til NTB.

– Dette hisser opp stemningen ytterligere, da basijene er kjent for å opptre som en slags islamske hooligans, forteller han.

Basij-medlemmene opptrer i sivil, men blir likevel gjenkjent på klesbruken. De har radiosamband og virker godt organiserte, forklarer nordmannen.

Regimets «øyne og ører»

Eksperter mener revolusjonsgarden og dens «vaktbikkjer» i Basij er viktige drivkrefter bak det som nå skjer i Iran, hvor presidentvalget sist fredag har utløst store demonstrasjoner fra opposisjonen og harde sammenstøt i gatene.

Basij regnes som regimets «øyne og ører» og er direkte underlagt Revolusjonsgarden, som er Irans sterkeste militære organisasjon og ble grunnlagt etter revolusjonen i 1979.

Les BTs leder Iran i drift

Revolusjonsgarden har som sin fremste oppgave å kneble politisk opposisjon innad i Iran, og den bruker Basij til å gjøre jobben, ifølge Financial Times.

– Den ideologisk drevne Basij-militsen er regimets mest pålitelige styrke når det gjelder å slå ned opposisjonell virksomhet, skriver avisen.

Vide fullmakter

Utstyrt med skjold, jernstenger og batonger har Basij-militsen de siste dagene stoppet trafikk, overvåket biler og banket opp demonstranter. Militsmedlemmene beveger seg hurtig ved hjelp av motorsykler, ofte i grupper på 40 sammen, og de anklages også for å ha skutt med skarpt mot demonstranter.

Under mer normale omstendigheter er Basijs viktigste oppgave å overvåke offentlig ansatte, studenter og politikere. Det var dessuten Basij som fikk i oppgave å slå ned et opprør på Teheran-universitetet i 1999.

Dagens iranske president Mahmoud Ahmadinejad var med i Basij-militsen på 1980-tallet.

PASSER PÅ: Opprørspoliti og medlemmer av Basij-militsen ser på mens tilhengere av den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi marsjerer forbi en Basij-base under en demonstrasjon i Teheran denne uken.
REUTERS/SCANPIX
OPPMARSJERT: Basij-militsen oppmarsjert under en parade i utkanten av Teheran.
MORTEZA NIKOUBAZL
TIL ANGREP Regimets "støttropper" til angrep på tilhengere av opposisjonen i Teherans gater.
AP/SCANPIX