Den al-Qaida-inspirerte gruppen Fatah al-Islam nekter å overgi seg etter å ha forskanset seg i den palestinske flyktningleiren Nahr al-Bared nord i Libanon i nesten tre uker.

De fleste av leirens 40.000 innbyggere har nå flyktet. Situasjonen for dem som er igjen, er ukjent, ettersom verken pressen eller hjelpearbeidere har fått komme inn i leiren de siste dagene.

Kraftig angrep

Libanons hær trappet fredag morgen igjen opp angrepene mot leiren etter to dager med mer sporadisk skyting. En av regjeringshærens granater skal ha truffet et hus med sivile:

– En granat traff et hus hvor ti sivile hadde søkt tilflukt. Jeg tok ut fire personer fra ruinene – en mann, en kvinne og to barn, opplyste en av innbyggerne, Wissam Badran, på telefon til nyhetsbyrået Reuters. Han trodde først at de fire var drept.

– De mistet bevisstheten. Vi trodde de var døde. Men takk Gud! De lever, sier han. Seks andre personer ble lettere såret.

Lyden av tung beskytning kunne høres ved leiren fredag morgen. Angrepene fortsatte utover formiddagen, men da ettermiddagen kom, var skytingen mer sporadisk. Sunnimuslimske religiøse ledere har de siste dagene forsøkt å overtale Fatah al-Islam-medlemmene til å overgi seg – foreløpig uten resultat.

– Vil angripe FN

I stedet har en talsmann for gruppen truet med å angripe nye områder hvis hæren fortsetter det «ødeleggende bombardementet». Enkelte arresterte islamister har dessuten opplyst at gruppen planlegger å angripe FNs fredsbevarende styrke (UNIFIL) sør i landet.

En talsmann for UNIFIL sier at han er kjent med uttalelsene fra Fatah al-Islam og en rekke al-Qaida-ledere, og at truslene tas på alvor.

– Men vi har full tillit til libanesiske myndigheter og de væpnede styrkene som har ansvaret for lov og orden i landet, fremholder Milos Strugar.

FN-styrkene har trappet opp sikkerheten siden kampene brøt ut, blant annet ved å begrense bevegelsesfriheten til soldater som ikke er på vakt.

– Kamp til døden

Libanesiske myndigheter krever at islamistene overgir seg uten betingelser, men gruppen har uttalt at den vil kjempe til døden.

Palestinernes statsminister Ismail Haniyeh ba fredag den libanesiske regjeringen om å forhandle fram en løsning i stedet for å bruke militærmakt.

– Løsningen på problemet i Nahr al-Bared bør være politisk og ikke militær. Vi må spare vårt folk, som har lidd i mer enn 60 år, for en ny utvandring, sa Haniyeh.

Mange av medlemmene er fra andre arabiske land, og flere skal ha vært i Irak. Gruppa ledes imidlertid av palestineren Shaker al-Abssi som sier han har samme ideologi som al-Qaida.

Libanesiske myndigheter har siktet et trettitall medlemmer av Fatah al-Islam for terrorisme, noe som innebærer at de risikerer dødsstraff. I avhør skal flere ha fortalt at de ble oppfordret til å hate kristne, sjiamuslimer og sentrale sunnimuslimske politikere. Ifølge en anonym kilde mener medlemmene at alle som deltar i Libanons politiske system, er ugudelige, og at det derfor er riktig å bekjempe dem.

KAMPENE FORTSETTER: Fredag var det nye kamper mellom libanesiske soldater og opprørere fra den islamistiske gruppen Fatah al-Islam i den palestinske flyktningleiren Nahr al-Bared nord i Libanon.
scanpix