President Dmitrij Medvedev mener avtalen bekrefter mistankene om at rakettskjoldet er myntet på Russland.

— Denne avtalen viser at det vi tidligere har sagt stemmer. Rakettskjoldet er rettet mot Russland, fastslo Medvedev.

Les også: Merkel refser Russland

USA har lenge hevdet at trusselen fra stater som Iran gjør rakettforsvaret nødvendig. Dette avvises fra russisk hold.

— I realiteten har dette prosjektet ingenting å gjøre med den iranske rakettrusselen, det er derimot ment for Russland, sier en kilde i det russiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Han mener tidspunktet for avtalen viser at USA har satt trusselen mot Russland ut i livet på grunn av invasjonen i Georgia.

Økt spenning

Også lederen for utenrikskomiteen i den russiske nasjonalforsamlingen, Konstantin Kosatsjov, mener avtalen vil øke spenningen i de russisk-amerikanske forbindelsene. Det samme gjør Russlands NATO-utsending Dmitrij Rogozin og landets viseforsvarssjef Anatolij Nogovitsyn.

Men talsmann Geoff Morell i USAs forsvarsdepartement står fast på at rakettskjoldet ikke er rettet mot Russland, men at det er et vern mot det USA kaller «røverstater», fremfor alt Iran.

— Det har ikke blitt antydet at Russlands invasjon av Georgia på noen måte har påvirket disse forhandlingene, men hvem vet? Du kan trekke dine egne konklusjoner, sier han.

Mer utsatt

Russland advarer også Polen om at landet blir mer utsatt for angrep etter å ha akseptert amerikansk rakettskjold på polsk jord.

— Ved å sette opp avskjæringsraketter, utsetter Polen seg for risiko. Slike mål vil være de første som blir ødelagt, sier general Anatolij Nogovitsyn.

Avtalen bidrar til å forverre forholdet mellom USA og Russland ytterligere, mener han.

Russland har tidligere truet med å angripe rakettene som USA ønsker å utplassere i Polen.

Symbolsk avtale

Til tross for at Polen er medlem av både EU og NATO, tror den polske regjeringen at bare USA kan garantere landets sikkerhet.

— Vi står overfor en ny internasjonal situasjon. Situasjonen endrer ikke våre argumenter, men forsterker dem, uttalte Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski tidligere om krisen i Georgia.

Avtalen mellom USA og Polen og ikke minst tidspunktet for undertegningen, har fått stor symbolsk betydning. Mens Russland viser muskler overfor sine naboland, søker tidligere østblokkstater støtte hos USA.

Kort tid etter at rakettskjoldavtalen ble undertegnet, ble det kjent at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avlyste et planlagt besøk til Warszawa i september.

Konfrontasjon og trusler

USAs plan er å utplassere ti avskjæringsraketter i Polen om tre til fem år, i tillegg til en radarbase i Tsjekkia. Russland har tidligere truet med «merkbare sanksjoner» mot Polen og Tsjekkia dersom landene går med på amerikanernes planer. Begge land er i stor grad avhengig av russisk energi.

I tillegg til at rakettskjoldavtalen har kjølnet forholdet mellom USA og Russland, har George W. Bush sitt valg om å støtte Georgia med amerikanske militærfly og krigsskip gjort konflikten i Sør-Ossetia til en konfrontasjon mellom Moskva og Washington.

LARRY DOWNING/REUTERS/SCANPIX