EU-kommisjonen beskyldes for å gå ut over sine fullmakter og misbruke skattekroner, etter at kommisjonen har blandet seg i den irske valgkampen foran den skjebnesvangre folkeavstemningen om Lisboa-traktaten om vel fem uker.

«Et vrengebilde»

Med et uvanlig skritt har EU-kommisjonen kastet seg aktivt inn i den eksplosive sluttspurten for å stanse argumenter fra irske bønder, som kjemper for et nei til traktaten.

I en offisiell erklæring kaller kommisjonens delegasjon i Irland det «feilaktig og villedende» og «et totalt forvrengt bilde av virkeligheten» når irske bønder i sin kampanje hevder at et ja til Lisboa-traktaten er en trussel mot irske bønders levekår og arvefølge.

Lobbyorganisasjonen «Bønder for et nei» hevder i kampanjen samtidig at et ja til traktaten vil føre til en massiv tilstrømning av tyrkiske bønder, og at Irland mister vetoretten i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og makt i EU.

Raseri i Brussel

EU-kommisjonen er tilsynelatende blitt så rasende over kampanjen at den har følt seg kallet til å gripe inn med en rekke motargumenter og faktiske opplysninger som punkt for punkt river i stykker nei-sidens argumenter. Det skjer mindre enn 40 dager før folkeavstemningen, selv om alle erfaringer fra tidligere EU-avstemninger viser at det kan være svært farlig for utenforstående å blande seg i nasjonale avstemninger.

Nei-siden er da også straks gått til motangrep på den mektige EU-institusjonen i Brussel. Anthony Coughlan i en av de største anti-Lisboa-gruppene, Den nasjonale plattform, beskylder kommisjonen for å agere som et politisk parti og for å blande seg direkte i den irske valgkampen.

– Kommisjonen bruker EU-borgernes skattepenger, som delvis er finansiert av irske skattebetalere, til å støtte ja-kampanjen, sier Anthony Coughlan.

Alle må være enige

Lisboa-traktaten ble i fjor vraket av 53,6 prosent av irske velgere, og avstemningen i Irland imøteses derfor med nervøs spenning i de øvrige 26 EU-landene. Traktaten, som skal få et utvidet EU til å fungere mer effektivt, kan bare tre i kraft hvis samtlige medlemsland godkjenner de nye spillereglene for unionen.

Irland har før for den nye avstemningen fått en rekke EU-forbehold og garantier, som bl.a. sikrer at traktaten ikke undergraver Irlands abortforbud, militære nøytralitet og lave selskapsskatt. Samtidig får alle land lov til å beholde en EU-kommissær i Brussel.

De siste meningsmålingene tyder på at det blir ja denne gang, men nei-siden i Irland har tidligere gjennomført effektive kampanjer som har veltet alle prognoser.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

PÅ SAMME SIDE: Partiet til Enda Kenny (til v.), Fine Gael er Irlands mest EU-vennlige. Her samtaler han med EU-kommisjonens president, Jose Manuel Barroso.