Misnøyen fikk fritt utløp i en rekke hovedsteder og fra mange av de politikerne som i går strømmet til København for å delta på EU-toppmøtet og i separate møter i partiene.

— Europa er Europa, og EU tar sine beslutninger på egen hånd, sa Frankrikes statsminister Jean-Pierre Raffarin da han kom til et møte med konservative partiledere i Industriens hus i København.

Fra Brussel spurte EUs handelsminister, Pascal Lamy, hvordan president George W. Bush ville reagert hvis Europa presset USA til å fjerne grensene til Mexico for å utvide De Forente Stater mot sør.

Reaksjonene kom etter et hardt press fra USA, som ifølge diplomater kan få bumerangeffekt. President Bush har før toppmøtet ringt til Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen og Frankrikes president, Jacques Chirac for å understreke det amerikanske ønsket om at Tyrkia raskt skal bli tatt opp i EU. Samtidig har USAs utenriksminister, Colin Powell, i et fortrolig brev til EUs utenriksminister, Chris Patten, oppfordret til å tone ned de såkalte Københavns-kriteriene om blant annet menneskerettigheter som Tyrkia skal leve opp til.

Den franske industriministeren, Nicole Fontaine, ba i et radioprogram kort og godt Bush om å slutte å blande seg, og i København beskrev en fransk diplomat USAs reaksjon som overdreven og uakseptabel. Lederen av det borgerlige tyske partiet CSU, Edmund Stoiber, sa at USA først kan snakke med troverdighet når de selv vedtar å innlemme Mellom-Amerika i USA.

— EU er ikke en sikkerhetspolitisk pakt, men et tett og forpliktende samarbeid. Vi krever at Tyrkia lever opp til svært strenge kriterier, og på et tidspunkt vil vi også overveie å trekke grensen for fremtidens EU, sa Stoiber.

Flere kritikere har pekt på at USAs iver skyldes en eventuell krig mot Irak, hvor USA gjerne vil bruke tyrkiske baser.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende