JØRGEN ULLERUP

Paris

Eksiliranere over hele Europa demonstrerte i går høylydt mot fransk politis overraskende og storstilte razzia tirsdag mot en iransk opprørsbevegelse i området rundt Paris. I Paris samlet folk seg foran den franske etterretningstjenesten DSTs hovedkvarter, og foran eksil-iranernes politiske hovedkvarter i Paris-forstaden Auvers-sur-Oise.

Vel 160 ble anholdt da 1300 politifolk tirsdag slo til mot en rekke tilholdssteder for eksiliranerne som tilhører en forbudt organisasjonen, det iranske folks mujahediner.

Under demonstrasjonene tente to kvinner på seg selv. Foran DST-hovedkvarteret helte Marzieh Babakhani i går formiddag bensin over seg selv før hun tente en lighter. Hun døde senere på sykehuset av alvorlige forbrenninger i ansiktet og på brystet. Midt på dagen forsøkte en annen kvinne, Sedighieb Mohageri, seg med en liknende protest. Hun er innlagt med forbrenninger.

Inspirasjonen kom muligens fra en iransk flyktning i London, som tirsdag kveld tente på seg selv. I flere europeiske byer, blant annet London, Hamburg og Bern, demonstrerte eksiliranere mot razziaen foran franske kontorer. De ropte slagord om at de virkelige iranske terroristene er ansatt i de iranske ambassadene, og beskyldte de franske myndighetene for å ha inngått en hemmelig avtale med prestestyret.

26 av dem som ble arrestert tirsdag satt i går fortsatt varetektsfengslet, blant annet lederen Mariam Radjavi, som er gift med mujahedinenes historiske chef, Massoud Radjavi. Ifølge tilhengerne er han blinket ut som Irans neste president.

Den væpnede gruppen står på både USAs og EUs svarteliste over terrorbevegelser, og det er derfor ikke noe juridisk kritikkverdig i razziaen. Derimot ble operasjonen møtt med politiske protester, fordi timingen ikke kunne oppfattes som annet enn en utstrakt hånd fra Frankrike til det ellers så utskjelte prestestyre i Teheran. Nettopp i disse dage beskyldes det for å utvikle atomvåpen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende