Ifølge hennes advokat vet man ennå ikke om hun får en annen form for dødsstraff, skrev M. R. Amiry-Moghaddam i en e-post til NTB fredag. Men steiningen er i alle fall stanset etter internasjonalt press.

Ashraf Kalhori er dømt til døden for å ha hatt et forhold til en annen mann enn sin ektemann. Hun levde i et ulykkelig ekteskap og ville skille seg, men i stedet ble hun dømt til flere års fengsel og steining, meldte Aftenposten i juli.

Nedgravd

Ved steining blir den dødsdømte gravet ned i bakken slik at bare hodet og overkroppen stikker opp. Deretter kaster folkemengden som har samlet seg på stedet stein mot henne eller ham, til vedkommende blir drept.

– Det foregår nå en stor kampanje mot steining i Iran. Steiningsstraffen er skrevet inn i landets grunnlov, og i tillegg til Ashraf Kalhori sitter minst seks kvinner i iranske fengsler og venter på en slik henrettelse, forteller M. R. Amiry-Moghaddam..

Iran skulle ifølge en avtale med EU stanse all steining fra utgangen av desember 2002. Men meldinger om en steiningsepisode som skal ha funnet sted i mai i år har fått menneskerettsaktivister i Iran og andre steder i verden til å ta spørsmålet opp igjen.

Reaksjoner

Ifølge menneskerettsorganisasjonen Amnesty Internationals nettsider er det ved siden av Iran i dag bare Afghanistan som praktiserer dødsstraff ved steining. Dommen mot Ashraf Kalhori har vakt sterke reaksjoner verden over.

Bare i Norge har 14.000 personer skrevet under på en Amnesty-appell til Iran om å stanse henrettelsen, heter det på nettstedet.amnesty.no. – Det er fantastisk at folk står sammen for å redde et medmenneskes liv, sier Kalhoris advokat Shadi Sadr.

Steining er en form for dødsstraff som har vært brukt i uminnelige tider. Bibelens Gamle Testamente fastsetter slik straff for drap, blasfemi og gudsfornektelse, mens islamsk lov åpner for steining for gifte menn og kvinner som begår ekteskapsbrudd.