THOMAS HEINEAmman

Det blir resultatet etter at det såkalte Vokternes råd har diskvalifisert ikke mindre enn 1.008 av de 1.014 «håpefulle» som hadde prøvd å bli kandidat.

Det er en historisk liten godkjennelsespromille, selv fra den kanten. Det mektige rådet består av 12 medlemmer som utpekes direkte og indirekte av Irans øverste leder og egentlige makthaver, ayatolla Ali Khamenei. Blant de utestengte er reformfløyens eneste noenlunde realistiske kandidat, den tidligere undervisningsministeren Mostafa Moin.

— Beslutningen er urettferdig, urimelig og ulovlig, sa Moin i går.

Vinglet politisk

Det er mulig at Vokternes råd vil akseptere ytterligere et par kandidater for å imøtekomme de forventete protestene, slik tilfellet var ved parlamentsvalget i fjor. Men uansett er det utsikt til en masseboikott av valget, fremfor alt fra de unge i Teheran og andre storbyer.

De unges håp om reformer er snudd til resignasjon etter åtte år med en i prinsippet reformvennlig president, Mohammad Khatami, som ikke har klart å utrette spesielt mye.

Favoritten blant de seks presidentkandidatene er den 70 år gamle Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, som var president i perioden 1989-1997. Han har svingt frem og tilbake mellom meget konservative og mer pragmatiske standpunkter, men regnes normalt som en relativt moderat kraft som vil ha økonomiske reformer og et rimelig forhold til den vestlige verden.

Ali Akbar Hashemi Rafsanjani er i dag formann for Hensiktsmessighetsrådet, et annet av landets mektige, ikke-valgte organer.

Nær alliert

Til høyre for Rafsanjani er fire kandidater som alle har en fortid i den strengt ideologiske Republikanske garde, og som alle skal stå Khamenei nær. Det er Mohammed Baqer Qalibaf, som inntil nylig var Irans politisjef, den forhenværende stats-tv-sjef Ali Larijani, Teherans borgermester Mahmood Ahmadinejad og Mohsen Rezai, sekretær for Hensiktsmessighetsrådet.

Den eneste av kandidatene som kan sies å tilhøre reformfløyen, er den tidligere parlamentsformannen Mehdi Karroubi, en nær alliert av den avtroppende president Khatami. Men Karroubis folkelige appell er meget begrenset, spesielt blant de unge. Ved parlamentsvalget i fjor ble han ikke valgt inn.