Irans øverste leder, Ali Khamenei, har en utrolig makt og kontrollerer Revolusjonsgarden, hæren, Basiji-militsen og rettsvesenet.

Likevel begikk han kanskje karrierens største feil da han valgte å legge hele sin prestisje bak gjenvalget av president Mahmoud Ahmadinejad tross beskyldningene om massivt valgfusk.

Sikker taper

Nesten uansett utfall har det gjort ham til en sikker taper, for Khameneis rolle i systemet var å fungere som en politisk megler høyt hevet over nasjonens alminnelige krangel.

Slår han i de neste ukene ned protestene med kald og rå makt, vil han få mange fiender både i prestestyret og i folket og for alltid fremstå som en lite troverdig leder av et militærdiktatur.

Skjer, det etter hvert lite sannsynlige, at den grønne protestbølgen vinner striden, risikerer Khamenei å bli avsatt.

Etterfulgte Khomeini

69-årige Khamenei hadde vært president i åtte år da han etterfulgte den islamske revolusjonens far, ayatolla Khomeini, i 1989. Men tross sin plass i toppen av prestestyret er han en gåte for iranerne. I de siste 20 årene har ingen journalister intervjuet mannen, om hvem man likevel vet at han liker lange turer i fjellet.

Den islamske revolusjonens far

Den øverste spirituelle leder ble født i den hellige byen Mechhed øst i Iran. Han leste islamsk filosofi på universitetet og ble ayatolla, selv om mange siden har tvilt på omfanget av hans religiøse kunnskap.

I fremste rekke

Karrieren ble skapt ved å stå i første rekke under revolusjonen i 1979, som tvang sjahen fra makten og i eksil. Khamenei sto nær Khomeini og ble to år senere valgt til president. I den rollen sørget han for aldri å si Khomeini imot, hvilket bl.a. innebar at han nektet å gå med på våpenhvile med naboen Irak.

Som øverste religiøse leder ble han raskt kjent som en politisk hauk som spilte på antiamerikansk nasjonalisme og effektivt stoppet enhver åpning av samfunnet foreslått av den tidligere reformpresidenten Mohammad Khatami. Selv året etter Khatamis avgang i 2005 blokkerte den øverste lederen et forslag om å tillate kvinner adgang til idrettsarenaer.

Nær Ahmadinejad

Khamenei avslørte forleden i sin fredagsbønn at han er mer enig med den ultrakonservative Ahmadinejad enn med de andre kandidatene. Det var indirekte en bekreftelse på at Ahmadinejad fungerer som hans marionett på samme måte som Khamenei gjorde for Khomeini.

Hva vil Ahmadinejad?

Problemet for Ali Khamenei er ettermælet. Hvis det lykkes ham å undertrykke det iranske folket med makt, vil han ligne mer en militærdiktator som tidligere arvefiende Saddam Hussein i nabolandet Irak enn en spirituell guide for religiøse strømninger.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

DSIKTATOR ELLER VEILEDER: Ayatolla Ali Khamenei.
REUTERS/SCANPIX